usklađivanje mirovina

Umirovljenici u FBiH s najnižom mirovinom danas dobivaju dodatnih 12,5 KM

umirovljenici
06.05.2019.
u 10:31

Gotovo 415 tisuća umirovljenika u Federaciji BiH danas će obradovati poštar jer počinje isplata travanjskih mirovina. Kuverta onima koji primaju najnižu mirovinu bit će punija za 3,5 posto koliko iznosi dugo najavljivano povećanje, odnosno usklađivanje mirovina. 

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Federalnom zavodu za MIO najniža mirovina će iznositi 371,50 KM što je za 12,50 KM više nego što je bila ranije kad je iznosila 359 KM. 

Obzirom da se radi o redovitom godišnjem usklađivanju koje je predviđeno novim zakonom, ono se primjenjuje retroaktivno te će uključivati povećanje i za tri prethodna mjeseca. Povećanje se računa na osnovu realnog rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a utvrđuje se sredinom travnja svake godine. 

Povećanje se ne odnosi na onih oko 500 umirovljenika koji primaju najviše mirovine, kao i za one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja ove godine i s iznosima višim od zajamčene mirovine koja iznosi 459 KM.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH, za Klix.ba je naglasio da je važno istaknuti i da ovo nije povećanje mirovina, nego zakonsko usklađivanje. 

Ovim usklađivanjem obuhvaćeni su i braniteljji, samo je kod njih usklađivanje urađeno po stopi rasta troškova života od 1,6 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?