zbog novog rasta cijena osnovnih životnih namirnica

Umirovljenici u BiH traže veće mirovine, i to prije Nove godine, zaprijetili i izlaskom na ulice

26.10.2021.
u 21:48

Umirovljenici u BiH traže povećanje mirovina zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. U Federaciji BiH spremni su i na prosvjede ako im zahtjevi ne budu ispunjeni. Iz entitetske Vlade ne odgovaraju na njihove prijedloge. Materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod je granice socijalnog minimuma. Dovedeni su, kažu, na rub egzistencije. Rast mirovina od minimalno 10 posto ono je što zahtijevaju. Ili to ili prosvjedi, odlučni su umirovljenici u Federaciji BiH. Upravni odbor Saveza udruga umirovljenika u FBiH traži povećanje svih mirovina, osim najviših, do kraja godina ističući kako su umirovljenici materijalno i socijalno ugroženi. - Želimo po svaku cijenu 2022. godinu dočekati s uvećanim mirovinama - rekao je zamjenik predsjednika UO Saveza Haso Halilović. On je istaknuo kako postoji više razloga za ovo povećanje, ali najveći je primicanje 50% prosječno isplaćene mirovine u odnosu na prosječnu plaću. Podsjetio je da su članice Saveza ranije upozorile kako će izići na ulice i organizirati prosvjede ako se ne izvrše izmjene i dopune Zakona o MIO u oba doma federalnog Parlamenta. Prosvjedi će biti ako se to ne riješi. Kad će to biti, ima vremena, naglasio je. Neusklađene mirovine u tekućoj godini i svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica razlog su zahtjeva za povećanje mirovina i izmjene Zakona o MIO. No, od nadležnih nikakav odgovor nisu dobili. - Tražimo doslovce 10% povećanje svih mirovina, izuzev najviših, i to da osnovica bude isplaćena prosinačka mirovina 2017. godine - kaže Halilović. Iz Vlade FBiH tek kratko poručuju kako razgovor s predstavnicima umirovljenika planiraju te da ono što traže zahtijeva izmjene zakona. Bez toga povećanje mirovina nije moguće. - Mi četiri godine tražimo da ovaj famozni postotak od 9,88 dođe na 11,20 i tada bi umirovljenici imali prosječnu mirovinu oko 550 KM, minimalna bi bila oko 460 maraka. Išlo bi se na prosjek isplaćene mirovine u odnosu na plaću, 50 - 52%, kao što je u Europskoj uniji”, ističe Halilović. Prosječna mirovina u Federaciji iznosi 480 maraka, a redovito povećanje slijedi tek u travnju iduće godine. Umirovljenici 2022. po svaku cijenu žele dočekati s uvećanim mirovinama. - Imamo plan, a, imamo i sredstva - poručuju, piše Večernji list BiH.

Odnos broja zaposlenih i umirovljenika već godinama je problem. U Federaciji BiH on je 1,23 naprema 1, a u Republici Srpskoj 1,18 osiguranika na jednog korisnika. Rastom broja umirovljenika, ali i uslijed masovnih emigracija, poručuju stručnjaci, ovakav sustav neće izdržati. - Umjesto četiri zaposlena na jednog umirovljenika, što je odnos koji bi trebao biti normalan, polako dolazimo na odnos 1:1 i očito se nema iz čega graditi ovaj mirovinski sustav i doći će do krize i njegova pucanja. To znači kako će čitav sustav doći u pitanje u jednom trenutku jer jednostavno neće funkcionirati sustav međugeneracijske solidarnosti, nego će se morati uvoditi drugi sustav individualnog alimentiranja - kazao je za N1 Muriz Čičić, ekonomski stručnjak. Hoće li vlast imati sluha za ovu populaciju, ostaje vidjeti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije