savez umirovljenika FBiH

Umirovljenici traže rast mirovina za 10%, Novalić najavio povećanje

27.08.2021.
u 09:44

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanje mirovina, a s njima su upoznali i Vladu Federacije BiH, piše Večernji list BiH. 

Najavio na Facebooku

Na sjednici Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine održanoj ovoga tjedna u Sarajevu razgovaralo se o materijalnom, socijalnom i zdravstvenom stanju ove populacije, a jedan od zaključaka je da umirovljenici ostaju pri zahtjevu za izvanredno povećanje mirovina, kao i prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o MIO upućenog Vladi FBiH 15. srpnja ove godine.

Na osnovi dobivenih informacija od Vlade Federacije BiH kako je upućen zahtjev predsjedateljima Zastupničkoga doma i Doma naroda Parlamenta Federacije od neformalne skupine za izmjene i dopune Zakona o MIO, Upravni odbor Saveza udruga umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine donio je pet zaključaka.

Između ostaloga, umirovljenici u svojim zaključcima ističu kako su protiv bilo kakvog donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o MIO prije iznalaženja mogućnosti i donošenja odluke o izvanrednom povećanju mirovina za 10 posto za sve umirovljenike koji su ostvarili pravo na mirovinu zaključno s 31. prosinca 2017. godine, odnosno prije stupanja na snagu novog Zakona o MIO.

- Posebno se Savez udruga umirovljenika u FBiH protivi bilo kakvom otvaranju izmjena i dopuna Zakona o MIO koje bi dovele do destabilizacije Zavoda MIO, a osobito su protiv da bilo tko u Federaciji može ostvariti veću mirovinu od plaće koju je imao za vrijeme svog radnog vijeka - smatraju umirovljenici.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je na svom profilu na Facebooku najavio rast mirovina. - Mirovine će rasti. To je obećanje. Rezultati potvrđuju kako ja svoja obećanja ispunjavam - napisao je Novalić na svom profilu te se osvrnuo na stanje u mirovinskom fondu FBiH. Istaknuo je da su brojevi koje je ova Vlada FBiH zatekla u Zavodu MIO bili alarmantni.

Akumulirani deficit Zavoda krajem 2016. godine iznosio je 227 milijuna KM.

Rast suficita

- Znali smo da nastavak načina rada naših prethodnika može dovesti samo do većeg deficita. Mirovine su bile neredovite, nestabilne i nimalo pravične. Prepoznali smo problem i počeli raditi na rješenju. Usvajanjem novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu u ožujku 2018., uspjeli smo do kraja 2019. godine deficit od 227 milijuna KM pretvoriti u suficit od 56,000.000 KM. Rast suficita omogućio je porast mirovina za čak 20 posto. Kada sam došao na čelo Vlade prosječna mirovina iznosila je 365 KM, a najniža 326 KM. Trenutačno prosječna mirovina iznosi 428 KM, a najniža 382 KM - zaključio je Novalić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?