Umirovljenici se nadaju da će trgovci za njih dodatno sniziti cijene

Redžo Mehić
24.02.2024.
u 10:49

Umirovljenicima u Federaciji BiH pružena je prilika da kroz akciju „Zaključavamo cijene“, koja je produžena za još tri mjeseca, svojim prijedlozima doprinesu u kreiranju paketa proizvoda koji će posebno za njih biti sniženi.

Također, na posljednjem sastanku predstavnika Saveza udruženja umirovljenika FBiH s ministrom trgovine Amirom Hasičevićem ekonomista Faruk Hadžić predstavio je ideju za aplikaciju „Pametni kupac”, koja će omogućiti potrošačima, u prvom redu umirovljenicima, da sudjeluju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini, piše Avaz.ba.

- Velikom broju penzionera u Federaciji BiH, dok podmire režijske troškove, ostane jako malo novčanih sredstava za osnovne životne namirnice, u prvom redu prehrambene artikle. Zato su prinuđeni da, i pored starosti i bolesti, pri kupovini obiđu više prodavnica, tražeći jeftinije artikle kako bi uštedjeli koju marku - kaže Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Zbog toga intenciju ministra Hasičevića da na ovakav način poboljša status umirovljenika, ali i angažman Hadžića, naglašava Mehić, pozdravljaju u Savezu.

- Imajući u vidu broj penzionera u FBiH, iznos sredstava u federalnom proračunu koji je namijenjen za isplatu mirovina, a radi se o 3,5 milijardi KM, i da se od toga više od 90 posto potroši za osnovne životne namirnice i režijske troškove, razumljivo je da će trgovci biti zainteresirani za taj broj kupaca i biti spremni ići na niže cijene svoje robe - ističe Mehić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?