Što donosi skoro usklađivanje mirovina u Federaciji

Umirovljenici očekuju redoviti rast mirovina u travnju te izvanredni u lipnju ili srpnju

umirovljenici
28.03.2023.
u 08:57

Ukupno usklađivanje mirovina u ovoj godini trebalo bi biti u visini od 15,6 posto

Umirovljenici korisnici Federalnog zavoda MIO očekuju da im za nekoliko tjedana, točnije u travnju, mirovine porastu za 4,5%. Riječ je o rastu mirovina u skladu s redovitim usklađivanjem propisanim Zakonom o MIO FBiH koji podrazumijeva da se svakog 15. travnja u godini usklađuju mirovine prema postotku porasta prosječne bruto plaće u prethodnoj godini, piše Večernji list BiH.

- Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine, tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u prethodnoj godini - stoji u Zakonu o MIO Federacije BiH. U skladu s navedenim, ukupno usklađivanje mirovina u ovoj godini trebalo bi biti u visini od 15,6 posto.

Koliko će biti povećanje

Budući da je dogovorom Vlade Federacije BiH i Saveza umirovljenika, odnosno davanjem suglasnosti na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o akontativnom usklađivanju mirovina, a zbog enormnog rasta cijena troškova života, prvi dio usklađivanja mirovina proveden već u siječnju, kada su mirovine uvećane za 11,1 posto, u ovoj će godini redovito usklađivanje biti provedeno dva puta. U skladu sa zakonom, uz travanjsku mirovinu umirovljenicima Federalnog zavoda MIO bit će retroaktivno isplaćena i razlika za siječanj, veljaču i ožujak za najmanje četiri posto, odnosno za razliku postotka usklađivanja.

Naime, točan postotak utvrđuje Federalni zavod za statistiku, a ako to bude kao ranije najavljenih 4,5 posto, što je od 495 KM, koliko trenutačno iznosi najniža mirovina, 22 KM. Te 22 KM bit će isplaćene za svaki mjesec od siječnja do travnja. Predsjednik Saveza udruga umirovljenika Zeničko-dobojske županije Mustafa Trakić kaže kako umirovljenici očekuju da se u travnju mirovine povećaju za 4,5 posto. Naglasio je kako umirovljenici ne odustaju od navedenog postotka povećanja jer im je tako obećano.

- U suprotnom, zna se kako ćemo mi raditi - navodi Trakić. Ističe kako je Vlada Federacije BiH u siječnju odobrila povećanje od 11,1 posto, uz to da se očekuje još 4,5 posto.

Težak život umirovljenika

Trakić je naveo i kako umirovljenici nikada nisu lošije živjeli unatoč činjenici da novca nikad nije bilo više. - Na Skupštini koju smo imali u Kaknju rekao sam prisutnima da su 2018. godine, kada se usvajao Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, najniže mirovine iznosile 321 KM, a sada su 495 KM. Na moju konstataciju da je tada najniža mirovina bila veća nego danas, svi su gledali s čuđenjem. Objasnio sam im da uzmu koliko su tada stajali litra ulja, kilogram mesa, režijski troškovi, lijekovi, što su mogli uzeti za 321 KM tada i što mogu sada za 495 KM - naveo je Trakić, objašnjavajući kako je proteklo razdoblje u BiH obilježila galopirajuća inflacija. Također je istaknuo kako će umirovljenici tražiti i ove godine izvanredno povećanje mirovina. Prema njegovim riječima, to bi se trebalo dogoditi tijekom lipnja ili srpnja. Ako mirovine budu rasle za predviđenih 4,5 posto, najniža će od travnja iznositi 517 KM. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za veljaču ove godine iznosi 2902,80 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?