Ministar Drljača poručio

Umirovljenici ne trebaju brinuti, mirovine mogu samo rasti

umirovljenici
30.09.2019.
u 08:10

Umirovljenici nemaju razloga za brigu. Mirovine mogu samo rasti, a nikako se smanjivati. Ne postoji mogućnost za smanjenje mirovina. Isto tako, neće biti ni problema u radu Zavoda MIO, neće se trebati zaduživati. Kazao je ovo za Dnevni avaz federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Na taj način reagirao je na izjave da će izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je Vlada FBiH u četvrtak usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru, nanijeti posljedice mirovinskom sustavu. 

Ministar Drljača tvrdi kako je ministrica financija Jelka Milićević dala jamstvo da neće biti ni u jednom obliku potrebe za zaduživanjem zbog izmjena ovog zakona. 

- Neće biti potrebe za zaduživanjem jer taj zakon ne može stupiti na snagu prije nego što Zavod MIO prijeđe na proračun. Može se reći da je proračun Federacije garanat stabilnosti i sigurnosti. Dakle, proračun je garant financijske sigurnosti Zavoda MIO - kazao je Drljača.

Ministar ističe da su obećali umirovljenicima da će raditi na poboljšanju njihovog standarda. To je, kaže, prioritet i Ministarstva na čijem je čelu, ali i Vlade.

Što se tiče eventualnog povećanja mirovina, ministar kaže kako ne zna hoće li ga biti, jer sve ovisi od proračunskih prihoda. 

- Povećanje mora predložiti Upravni odbor Zavoda, Vlada mora napraviti analizu, a nakon toga Ministarstvo je to koje je inicijator, ali kroz te analize Upravnog odbora. Tendencija Vlade je da se minimalne mirovine povećaju. Samo povećanje mirovina dolazi u obzir, ništa drugo - istaknuo je Drljača.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije