Udruga umirovljenika ‘Neretva’

Umirovljenici dolaze i mole za pet maraka da prežive dan

11.10.2016.
u 10:00

Udruga umirovljenika “Neretva” djeluje u gradskim općinama s hrvatskom većinom u gradu Mostaru. Osnovana je 2006., a trenutačno ima oko 2050 članova. To su umirovljenici s područja Mostara i prigradskih naselja Jasenice, Bune, Rodoča, Cima, Ilića, Bijelog Polja... Udruga u tim naseljima ima svoje podružnice i povjerenike. Ova Udruga sada organizira izlete i hodočašća, a vrše se i pripreme za cijepljenje članova protiv gripe, koje bi se trebalo obaviti u ovom ili sljedećem mjesecu. - Nažalost, naša županija nije u stanju osigurati besplatna cjepiva za naše, tzv. rizične skupine umirovljenika. U nekim drugim županijama, primjerice Sarajevskoj, ili recimo u Hrvatskoj, ta cjepiva su besplatna, ali mi svake godine moramo osigurati 80 do 100 doza cjepiva za naše najugroženije članove. Od naše skromne članarine, koja iznosi jednu KM, i donacija koje dobijemo, skupimo novac i kupimo cjepiva, ističe Tomislav Primorac, predsjednik Udruge umirovljenika “Neretva” Mostar.

Pripreme i pomoć

Primorac ističe kako akcija cijepljenja protiv gripe nije jedina aktivnost Udruge. Trenutačno su u tijeku pripreme za izlet u Knin. - Treba organizirati prijevoz, noćenje, večeru. Imamo potpisane povelje prijateljstva s Kninom, Osijekom, Crikvenicom... Svake godine, u povodu Svjetskog dana starijih osoba (1. listopada), sudjelujemo na sportskim susretima naših prijateljskih udruga. Natječemo se u pikadu, šahu, visećem kuglanju, boćanju. Prošle godine mi smo u Mostaru organizirali jedan od takvih susreta, a donacijom nam je tada pomogao i gradonačelnik Ljubo Bešlić. Sudjelovalo je 250 umirovljenika, kazao je Primorac. Udruga organizira i humanitarne akcije prigodom Božića, Bajrama, Uskrsa, Nove godine. Tom prigodom članovima Udruge podijeli se humanitarna pomoć - paket-bon u visini od 20 do 30 KM. - I na te pakete se također utroše znatna sredstva, 5-6 tisuća KM, ali uvijek ih nekako iznađemo. Negdje donacija, negdje pomoć pojedinaca, uglavnom, svake godine našim najugroženijim članovima podijelimo darove, kaže Primorac i dodaje: - Situacija je zaista teška za mnoge umirovljenike. Veliki broj njih jedva spaja kraj s krajem. Nije rijedak slučaj da neki od njih dođu izravno u Udrugu i traže pomoć. Neki traže pet KM samo da prežive taj dan jer nemaju baš ništa. Udruga umirovljenika “Neretva” pomaže i na druge načine. Primjerice, obitelji umrloga člana Udruga uruči 100 KM kako bi olakšala troškove pokopa, a članovima koji dođu s bolničkog liječenja pomaže u kupnji lijekova.

Mogući i prosvjedi

U Udruzi “Neretva” nisu najsretniji odnosom vlasti prema umirovljenicima. - Sudjelujemo u razgovoru s Vladom na razini FBiH. Tražimo povećanje mirovina da budu usklađene s rastom plaća i potrošačkom košaricom, dakle razgovaramo. Ali vlast uvijek ima svoj interes i često ne izvrši što obeća. Primjerice, obećali su nam povećanje mirovine 5%, ali od toga nema još ništa. Saslušaju naše probleme i prijedloge, obećaju, ali često ostane samo na tome, ističe Primorac. Nedavno su bili najavljeni i prosvjedi umirovljenika ako se nakon izbora ništa ne promijeni: - Podržavamo to. I prošle godine smo zaprijetili prosvjedima, sve smo bili organizirali, pripremljeni su bili i plakati, ali tada su ispunili neka obećanja, tako da nismo prosvjedovali. Mislim da se bez prosvjeda naš položaj neće popraviti. Oni su potrebni i ako do njih dođe, najvjerojatnije će i iz Mostara jedan ili dva autobusa otići u Sarajevo kako bismo sudjelovali, kaže Primorac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?