istražno povjerenstvo

Ultimatumi i pritisci na nositelje pravosudnih funkcija nedopustivi

25.06.2020.
u 18:18

Na sjednici Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, obavljena je rasprava o pritiscima na nositelje pravosudnih funkcija.

Nakon rasprave Povjerenstvo je osudilo izjavu predsjednika Visokog sudbenog i tužitelsjkog vijeća (VSTV) BiH od 19. lipnja kojom se nositeljima pravosudnih funkcija nalaže da ne surađuju s Privremenim istražnim povjerenstvom.

Izraženo je zadovoljstvo zaključcima VSTV-a od 24. lipnja koji su u suprotnosti sa tom izjavom te kojim se navedena zabrana otklanja.

Privremeno istražno povjerenstvo podsjeća da načelo provjera i ravnoteža predstavlja sami temelj slobodnog i demokratskog društva te da instruiranje službenih osoba pravosudnog sektora da ne surađuju s parlamentarnim povjerenstvom podriva i odgovornost i neovisnost pravosuđa.

U ostalim zaključcima sa sjednice  ohrabruju se nositelji pravosudnih funkcija da surađuju s Privremenim istražnim povjerenstvom u pravcu ispunjenja ciljeva i zadataka koje je utvrdio Zastupnički dom PSBiH sukladno Zakonu o parlamentarnom nadzoru i poslovniku Zastupničkog doma. Zahtijeva se od svih nositelja javnih funkcija da se suzdrže od upućivanja ultimatuma, neutemeljenih zabrana i drugih vidova pritiska prema nositeljima pravosudnih funkcija.

Privremeno istražno povjerenstvo ostaje u potpunosti opredijeljeno da se ispuni mandat kojeg je tom Povjerenstvu dodijelio Zastupnički dom PSBiH, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije