UNESCO

Uložiti dodatne napore na očuvanju nematerijalne baštine u BiH

UNESCO
18.02.2016.
u 15:25

Članovi Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-m, kojom predsjedava ministar civilnih poslova Adil Osmanović, pozvali su resorna ministarstva u našoj zemlji da ulože dodatne napore na očuvanju nematerijalne baštine u Bosni i Hercegovini. 

S tim ciljem potrebno je pripremiti nove nominacije prema UNESCO-u za kandidiranje na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Članovi povjerenstva izrazili su očekivanje da će Federalno ministarstvo kulture i sporta u suradnji s lokalnom zajednicom, a u skladu s preporukama evaluacijskog povjerenstva, doraditi nominacijski dokument za Konjičko drvorezbarstvo i dostaviti ga Državnom pobvjerenstvu za suradnju BiH s UNESCO-m. 

Državno povjerenstvo za suradnju BiH s UNESCO-m  ocijenila je da je urađen veliki posao na projektu nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine. U suradnji sa zemljama sudionicama u projektu sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, potrebno je dodatno se angažirati na promociji projekta.

Članovi Državnog povjerenstva za suradnju BiH s UNESCO-m usvojili su izvješća o dobrima svjetske baštine u BiH: Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta Starog grada Mostara. 

Članovi povjerenstva upoznali su se o pozivu za dostavu projekata u okviru Participacijskog programa UNESCO-a i pozivu za dostavu nominacija za upis u UNESCO Međunarodni registar Pamćenje svijeta, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?