Zbornik radova

Ulazak u EU znači nužan uvjet napretka i opstanka Hrvata u BiH

05.06.2017.
u 15:10

Dopunjeno izdanje zbornika radova sa znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim učešćem „Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti", predstavljeno je danas u Sarajevu.

Ovaj događaj je organizirao Ured člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a osim njega, prisustvovali su drugi predstavnici vlasti i diplomatskog kora, autori radova, članovi akademskih zajednica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predstavnici nevladinog sektora i druge zvanice. Suorganizatori su Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, sveučilišta iz Mostara, Zagreba i Splita  te mostarski Institut za društveno-politička istraživanja.

Savjetnica u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Sanja Bazina-Crnokić rekla je da zbornik sadrži 57 znanstvenih radova, a u dopunjenom izdanju je 30 posto novih. Podsjetila je da su radovi u zborniku poredani u tri tematske oblasti, kao i da uvodni dio sadrži obraćanja s neumskog skupa predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera.

Kako je rečeno, skup koji je održan 16. i 17. ožujka u Neumu bio je iznimna prigoda da se kroz tri panela predstavi povijesni, kuturološki europski identitet hrvatskog naroda i potreba za neizostavnim evropskim putem Bosne i Hercegovine. Pokazane su jasne smjernice za  rješavanje nedovoljne ravnopravnosti Hrvata, rekla je između ostalog Bazina-Crnokić i najavila za ožujak iduće godine u Neumu novu konferenciju „Rješavanje hrvatskog pitanja za europsku BiH“, na čijim se pripremama već radi.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras naglasio je da su među suorganizatorima neumske konferencije iz ožujka ove godine bili i sveučilišta iz Zagreba, Splita i Mostara te naglasio da je suradnja zagrebačkog i mostarskog sveučilišta važna za suradnju akademskih zajednica. Boras je pozvao Hrvatsku da pojača pomoć Sveučilištu u Mostaru.

Rektor zagrebačkog sveučilišta uvjeren je da ulazak u Europsku uniju znači nužan uvjet napretka i opstanka Hrvata u BiH, jednako kao i drugih konstututivnih naroda. On smatra da Republika Hrvatska ima posebnu ulogu u stabilizaciji stanja u BiH i popravljanju statusa hrvatskog naroda, kao i da pritom Hrvatska treba insistirati na potpisanim međunarodnim sporazumima.

Ivan Vukoja, sociolog iz Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru, naglasio je da su povod za političku dimenziju neumske konferencije bila iznimna složenost i problematičnost političkih i drugih odnosa u Bosni i Hercegovini, a posebno pozicija hrvatskog naroda.

Temeljna prepostavka skupa je bila da izlaz BiH iz takve situacije moguć samo u europskim, društvenim, kulturnim i političkim vrijednostima.

- Federalističko-konsocijacijski procesi mogu nadvladati pogubne koncepte unitarizma i separatizma - rekao je Vukoja i zaključio da su sadržaj i poruke neumskog skupa pokazali podršku izgradnji Bosne i Hercegovine na europskim vrijednostima i federalističko-konsocijacijskim načelima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?