Upitan razlog boravka

Ulazak u BiH nije dozvoljen 216 državljana Turske

gp bih
02.12.2015.
u 23:11

U listopadu i studenom 2015. godine čak 235 stranih državljana nije ostvarilo pravo na ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine s Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS).

Od tog broja najviše je nositelja putnih isprava Republike Turske – njih 216 ili blizu 88 posto. Uz to, važno je napomenuti da od ukupnog broja stranih državljana koji su prethodna dva mjeseca ušli u BiH, 20 posto je nositelja putnih isprava Republike Turske, rečeno je za Klix.ba iz Granične policije BiH.

Ostalih 19 slučajeva odbijanja ulaska u Bosnu i Hercegovinu odnosi se na državljane Ruske Federacije (5), Jordana (2), Gruzije (2), Maroka (1), Palestine (2), Kine (1), Kolumbije (1), Hrvatske (1), Saudijske Arabije (1) i Njemačke (2). 

Kako je naglašeno iz Granične policije BiH, najčešći razlog za odbijanje ulaska u BiH stranim državljanima je davanje netočnih, lažnih ili nepotpunih podataka o svrhi i uvjetima ulaska u BiH (blizu 89 posto). 

Osim toga, ulazak u BiH je odbijen i zbog neposjedovanja vize ili radne dozvole za ulazak ili boravak u BiH (blizu 4 posto), neposjedovanja važeće putne isprave (blizu 3 posto) i nedovoljno novčanih sredstava za vrijeme namjeravanog boravka u BiH (blizu 3 posto).

Granična policija naglašava da se osobe koje ne ispunjavaju uvjete ulaska u BiH vraćaju istim letom kojim su doputovale na Međunarodni aerodrom Sarajevo ili prvim sljedećim letom tvrtke čijim zrakoplovom su došle u Sarajevo. 

Do polijetanja zrakoplova koji će ih vratiti u matičnu državu, zadržane osobe vrijeme provode u prostorijama namijenjenim i opremljenim za boravak na Mađunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?