Investicije u BiH

Ulaganjem u industrijski sektor doći do konkurentnosti

Direkcija za ekonomsko planiranje
20.01.2016.
u 07:00

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svom biltenu o konkurentnosti je objavila kako su investicije u nove gospodarske kapacitete u BiH prijeko potrebne da bi se povećala niska kapitalna opremljenost rada i podigla produktivnost, pa samim tim i konkurentnost gospodarstva. Naveli su i kako su domaći izvori bili dovoljni za financiranje između polovice do dvije trećine investicija, dok se ostatak financira iz inozemnih izvora i bez obzira na izrazito visoku ovisnosti o stranom kapitalu. Konkurentnost BiH u privlačenju stranih izravnih ulaganja, u usporedbi s drugim zemljama u tranziciji, na znatno je nižoj razini, piše Večernji list BiH.

‘Lakoća poslovanja’

Stanje izravnih stranih ulaganja po stanovniku većine ostalih europskih zemalja u tranziciji je dvostruko, pa čak i višestruko više od BiH, koja po stanovniku ima više izravnih stranih ulaganja samo od Crne Gore i Albanije. Slabim stranim izravnim ulaganjima neposredno korespondira nizak indeks “lakoće poslovanja”, a kao jedan od ograničavajućih čimbenika za strana izravna ulaganja naveden je i loš kreditni rejting BiH. Među razlozima nedovoljnog investiranja navedeno je i nepovoljno poslovno okruženje u usporedbi s drugim zemljama, gdje je, prema “Duing biznisu” Svjetske banke, BiH ispod zemalja u okruženju. Pitanje konkurentnosti je iznimno važno za BiH s obzirom na vrlo nizak životni standard i visok vanjskotrgovinski deficit. BiH je u velikoj mjeri uvozno ovisna zemlja što potvrđuje udio uvoza u BDP-u na razini od oko 55 posto, što za posljedicu ima nisku pokrivenost uvoza izvozom.
Pri tome ni struktura uvoza nije bila u funkciji jačanja konkurentske pozicije s obzirom na dominantnu ulogu potrošnih dobara i energije, dok je udio kapitalnih proizvoda na niskoj razini.

Smanjenje broja dozvola

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi da BiH treba eliminirati nepotrebne administrativne prepreke i smanjiti broj potrebnih dozvola za početak poslovanja i gradnje.
Poseban naglasak treba dati na oblast “ekonomskog prava”, koje se odnosi na provođenje ugovora i zaštitu prava investitora. U biltenu se navodi i to da je BiH ostvarila pomake u ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti, monetarnoj stabilnosti i inflaciji, ali da je jedan od izazova BiH i usvajanje strukturalnih reformi usmjerenih ka poticanju investicija u industrijski sektor radi podizanja razine konkurentnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?