ISPROBAJTE

Ukusne kiflice gotove za čas: Ne treba puno vremena, ni sastojaka

15.03.2022.
u 07:21

Donosimo vam recept za slane kiflice koje možete napraviti za svoje ukućane. Ne oduzimaju mnogo vremena, a ne treba puno materijala za pravljenje.

Evo kako da ih najbrže pripemite:
 
Sastojci:

1 kg brašna
6 dl toplog mlijeka
2,5 dl ulja
2 kocke svježeg kvasca
kašika šećera (velika)
2-3 kašike soli (male) 
žumanjce za premazivanje
sjemenke za posipanje ( krupna morska sol, kim, susam, lan)

Priprema:

Mlijeko zagrijete da bude toplo. U polovici mlijeka dodate kašiku šećera i kvasac i ostavite da nadođe 15 minuta dok se kvasac počne dizati. U veliku posudu sjediniti brašno i sol. Promješate i dodajte narasli kvasac, ostatak mlijeka, ulje i umjesite tijesto, piše srecna.republika. 

Kad sastojke fino sjedinite, pokrijete posudu krpom i ostavite da se tijesto diže sat vremena na toplom mjestu. Sačekate da se tijesto udvostruči. Radnu površinu samo premažete uljem, bez dodavanja brašna. Smjesu dijelite na dva dijela i iz svakog dijela po 20 loptica, ukupno 40. Kuglice ponovno prekrijete krpom i ostavite da narastu još pola sata.

Svaku kuglicu razvijate u oblik kao elipsa. Zatim kuglice rolate prstima i razmičete ruke prema van. Kiflice posložite u pleh obložen papirom za pečenje, premažete žumanjcem i pospite sjemenkama. Zatim ih ostavite da nadođu još 20 minuta i stavljate ih u pećnicu da se peku 15 do 20 minuta na 250°C dok ne porumene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije