ŠTRUDLA SA SMOKVAMA

Ukusna slastica paše uz kuglicu sladoleda, a iako se mijesi, uspijeva i početnicima

05.09.2023.
u 16:03

Kako se bliži jesen, sve više se mijese štrudle, a krajem ljeta najbolja je ona sa smokvama, točnije, džemom od smokava. Ako imate domaći džem još je bolje, ali svaki će obogatiti okus ove predivne slastice. Donosimo recept za štrudlu koja, iako se mijesi, uspijeva i početnicima.

Sastojci:

1 staklenka džema od smokava
600-700 g brašna
2 jaja
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica voćnog šećera (fruktoze)
1 šalica toplog mlijeka
mlaka voda po potrebi

Priprema:

Kvasac razmutite u malo mlake vode s nekoliko žlica brašna i ostavite na toplom. Pomiješajte s ostatkom brašna, fruktozom, mlijekom, jednim cijelim jajem i jednim bjelanjkom i postupno dodavajući mlaku vodu umijesite mekano tijesto. Stavite tijesto sa posudom u vrećicu, umotajte u krpu i ostavite na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto premijesite i ostavite da se još jednom digne.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u veliki krug i obilato premažite džemom od smokava. Zamotajte u roladu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pustite da se digne i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Štrudle premazati razmućenim žumanjkom i zapeći.

Pečenu štrudlu poprskati s malo vode, pokriti krpom, preko krpe staviti najlonsku vrećicu i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi narežite na komade željene debljine i poslužite. Po želji je možete posipati šećerom u prahu, ako želite da savijača bude još slađa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?