OBA MLADIĆA SU STABILNO

Ukrali strunjaču na Sljemenu i spustili se niz stazu: Mladiću je prijetila paraliza

27.12.2021.
u 14:46

Neslužbeno doznajemo da je mladić uspio izbjeći najteže posljedice kao što je paraliza, no o eventualnim drugim posljedicama zasad nitko ne može govoriti. Oporavlja se nakon operacije. 

Obojica mladića ozlijeđena na Sljemenu danas su stabilno, to je najvažnije. Ne možemo još govoriti o prognozama, kazao nam je u ponedjeljak prof.dr.sc. Davor Vagić, ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, prenose 24sata.hr.

Podsjetimo, iz bolnice su u nedjelju priopćili kako su dvojica mladića, koji su se na strunjači spuštali po Crvenom spustu na Božić, zaprimljeni u teškom fizičkom stanju na Klinici za traumatologiju te Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te im je pruženo hitno medicinsko zbrinjavanje. 

'Operirali su ga, oporavlja se'

Mladić zaprimljen u Klinici za traumatologiju ima težu traumu kralježnice te je jučer podvrgnut kirurškom zahvatu.

- Pacijent je operiran, već je na odjelu i dobro se oporavlja - rekao je u ponedjeljak predstojnik Klinike za traumatologiju doc.dr.sc. Dinko Vidović.

Kako neslužbeno doznaju 24sata, mladić je uspio izbjeći najteže posljedice kao što su kljenuti (oduzetosti), no hoće li biti eventualnih drugih posljedica liječnici u ovom trenutku ne mogu govoriti. 

- On je dobro, sve što je trebalo biti napravljeno je napravljeno - dodao je dr. Vidović.

Drugi mladić zaprimljen u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice ima traumu glave u obliku komocije i blaže kontuzije mozga te je podvrgnut konzervativnom liječenju.

Zagrebačka policija izvijestila je kako su u događaju teške ozljede zadobila dvojica 18-godišnjaka.

Mladiće su na Sljemenu spašavali HGSS-ovci kojima je u posljednjim minutama Božića stigla dramatična poruka.

- Trebam ekipu za akciju spašavanja polomljenih osoba ispod filtera na crvenom spustu.u 00:10 na Bliznecu - stigla je poruka na telefone svih članova Stanice Zagreb u 23:55. Spašavateljima je odmah bilo jasno kako se radi o izrazito hitnoj i ozbiljnoj situaciji jer usred noći na skijaškom spustu više osoba u isto vrijeme može stradati gotovo samo na jedan način – sanjkajući se.

A kako se radi o Crvenom spustu koji je pripremljen za svjetsko FIS natjecanje koje će se održati za koji dan, sigurno je kako se radi o tvrdoj i kliskoj podlozi na kojoj niti jedne sanjke nemaju šanse. 

U roku nekoliko minuta prvi spašavatelji istrčali su iz svojih kuća i krenuli na intervenciju. Srećom, jedan od spašavatelja koji je dežuran ovih blagdana, ostao je prespavati noć u prostorijama HGSS stanice Zagreb na Sljemenu te se dao u potragu za unesrećenim osobama čim je obavijest stigla.

Ukrali strunjaču i spustili se niz skijašku stazu

Upravo negdje u doba kada su prvi spašavatelji pristigli na Sljeme on je locirao ozlijeđene dvije mlađe muške osobe u šumarku cca 200 m od početka Crvenog spusta te napravio trijažu i pružio im prvu pomoć u okviru trenutnih mogućnosti te s njima ostao čekati timove za zbrinjavanje i transport.

-  Stradali su sanjkajući se na zaštitnoj strunjači kojom se oblažu stupovi i prepreke na skijaškoj stazi kako bi se zaštitili skijaši. Kako se radi o strunjači koja je obložena ceradnim platnom ona u dodiru sa zaleđenom podlogom gotovo da i nema trenje te je njome moguće razviti strahovito veliku brzinu. Saznali smo da je četvero mladih započelo spust, ali je dvoje odustalo skočivši sa strunjače. Dvojica stradalih nastavili su te su velikom brzinom uletjeli u šumarak o kojem se nalaze i razvodni ormari skijališta na kojima pretpostavljamo da su se zaustavili udarivši u tvrdu prepreku - izvijestili su iz HGSS-a.

Mladićima koji su stradali zaželjeli su brz i potpun oporavak, a ostale upozorili kako skijaški spustevi nisu namijenjeni sanjkanju koje u tom slučaju može biti i pogubno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?