demografska mjera

Ukidanjem PDV-a na prvu nekretninu u BiH na 100.000 KM kupci bi uštedjeli 14.500 KM

nekretnine
20.11.2023.
u 08:19

Prema prijedlogu, prvih 40 četvornih metara za nositelja stanarskog prava bilo bi oslobođeno od plaćanja PDV-a, plus po 15 četvornih metara za svakog člana koji se prijavi ili koji je u sastavu toga kućanstva, a koji nije ostvario pravo na oslobađanje/povrat za kupnju prvog stana

U BiH bi se u skorije vrijeme mogla realizirati nova hvalevrijedna demografska mjera koja bi za cilj imala omogućiti brojnim žiteljima zemlje, uz manje financijske udare, doći do svoje prve nekretnine.

Naime, Ministarstvo financija i riznice BiH na čelu sa Srđanom Amidžićem pokrenulo je proces izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kako bi se poreznim olakšicama omogućilo većem broju osoba lakše stjecanje nekretnine, odnosno došlo bi do oslobađanja od plaćanja PDV-a na kupnju prve nekretnine za sve punoljetne osobe. Amidžić je napomenuo da je ovu ideju prije pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Na bazi pozitivnih praksi iz okruženja, kao i dobrih rezultata, pokrenuli smo iste te aktivnosti kako bi građani koji žive u Republici Srpskoj i Federaciji BiH mogli na lakši način riješiti svoje stambeno pitanje - naglasio je Amidžić. U pitanju je, dodaje, sustavna mjera koja podrazumijeva da svaki građanin koji nikada nije imao prvu nekretninu može ostvariti značajne olakšice.

Prema prijedlogu, prvih 40 četvornih metara za nositelja stanarskog prava bilo bi oslobođeno od plaćanja PDV-a, plus po 15 četvornih metara za svakog člana koji se prijavi ili koji je u sastavu toga kućanstva, a koji nije ostvario pravo na oslobađanje/povrat za kupnju prvog stana. Naglasio je i kako Dodikova inicijativa predstavlja iznimno značajnu potporu za svakoga tko nije riješio stambeno pitanje. Ilustrirao je to primjerom prema kojemu bi svatko tko bi na ovaj način rješavao stambeno pitanje na 100 tisuća konvertibilnih maraka imao uštedu od oko 14,5 tisuća konvertibilnih maraka. Poručio je i kako to predstavlja ozbiljnu potporu i na tomu treba zajedno raditi. U pogledu vremena prijedlog je da građani od 2006. pa naovamo trebaju preko javnih registara dokazati kako u svom vlasništvu nisi imali nekretninu.

- U početku ova mjera podrazumijeva pad javnih prihoda, ali je praksa pokazala kako to podigne razinu gospodarskih aktivnosti unutar sektora građevinarstva i svih pratećih sektora jer ove popratne aktivnosti poprave taj pad prihoda - rekao je Amidžić. Predlagači smatraju da, uzimajući u obzir pozitivne učinke ovakvih mjera u zemljama regije, slične prakse treba provesti kroz izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost i u Bosni i Hercegovini. Također, smatraju kako bi ovakva zakonska rješenja imala višestruke učinke na ekonomiju, ali i demografiju BiH i njezinih entiteta.

Pritom se, a uzimajući u obzir činjenicu da bi takve mjere kroz zakonske izmjene imale izravne učinke na javne prihode Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kao i proračune entiteta, u idućem razdoblju treba provesti analiza predloženih izmjena i dopuna, uz dostavljanje eventualnih sugestija na ovaj preliminarni prijedlog. Istodobno, iako bi provedba navedenih izmjena dovela do pada javnih prihoda, s druge strane bi, a to je pokazala i praksa, došlo do rasta potražnje i rasta gospodarskih aktivnosti sektora građevine i svih povezanih sektora, a samim time bi došlo i do kompenziranja početnog pada javnih prihoda. Iako će za definiranje izmjena i njihovu provedbu trebati određeno vrijeme, nužan preduvjet zakonskih izmjena je suglasnost političkih stranaka, a koje bi ovim potezom u praksi realizirale jednu značajnu demografsku mjeru od koje bi koristi imao veliki broj žitelja Bosne i Hercegovine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije