ZZOR FBiH

Ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove važni za zavode i građane

ljekarna
02.02.2024.
u 20:08

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOR FBiH) priopćeno je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici razmotrilo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva te će je uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da razmotri provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara. Kako ističu, zajednička inicijativa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, Zavoda zdravstvenog osiguranja RS i Zavoda zdravstvenog osiguranja Distrikta Brčko BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune zavoda zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba. - U povodu navedene inicijative predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se s ravnateljicom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatkom Martinović, koja je zahvalila za podršku predsjedateljice Krišto i Vijeća ministara BiH inicijativi za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva - navodi se. Ravnateljica Martinović kazala je da je prihvaćanje te inicijative iznimno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sustava i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite građana. - Ukidanje/povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva značajno bi financijski rasteretio zavode zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine, što vjerujemo da je svima u interesu - ističe se.

Predsjedateljica Krišto istaknula je spremnost podrške u daljnjim procesima realizacije inicijative i ostalih aktivnosti koji pridonose unaprjeđenju zdravstvenog sustava i unaprjeđenju zdravstvene zaštite građana Bosne i Hercegovine, u cilju približavanja zdravstvenim sustavima Europske unije koji su središnji dio visoke razine socijalne skrbi u Europi koji pridonose društvenoj koheziji i društvenoj pravdi, kao i održivom razvoju.- Inicijativa je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta Brčko BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj - priopćeno je iz ZZOR FBiH.

Podsjetimo, inicijativa zastupnika Mire Pekić i Branislava Borenovića, usvojena na 14. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosi se na povrat PDV-a za kupnju opreme i hrane za bebe koju bi mogao ostvariti roditelj odnosno skrbnik djeteta starosti do dvije godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije