Poticaj gospodarstvu

Ukidanje carina neće štetiti BiH

carina
04.07.2017.
u 15:00

Vijeće ministara BiH priprema nove odluke za suspenziju ili smanjenje carinskih stopa za izvozno orijentirane kompanije. Ta mjera trebala bi se početi primjenjivati iduće godine, a najviše bi pomogla mostarskom Aluminiju koji bi većim uvozom osnovnog nelegiranog aluminija povećao izvoz svojih proizvoda, otvorio nova radna mjesta, ali i doprinio povećanju proračuna. Uz to, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa poručuju kako će dati podršku suspenzijom carina i nekim drugim izvozno orijentiranim sektorima. Ukidanje carinske stope za uvoz nelegiranog aluminija koji BiH uvozi, a koji je zapravo primarni aluminij za daljnju proizvodnju značilo bi povećanje proizvodnje aluminija za 25 posto, navode iz te kompanije. Suspenzija carinske stope na repromaterijal koji se koristi u mostarskom Aluminiju za povećanje proizvodnje za primarni aluminij potaknula bi razvoj gospodarstva i izvoza BiH za oko 100 milijuna KM na godišnjoj razini. Istodobno, pokrenuo bi se i željeznički promet, a bilo bi i koristi od PDV-a koji bi iznosio oko pet milijuna KM. Vjekoslav Bevanda, ministar financija i riznice BiH, kazao je kako je opredjeljenje vlasti donošenje odluke koja će sigurno pomoći toj kompaniji i gospodarstvu BiH u cjelini. Ministar Bevanda istaknuo je kako je njegova sugestija da menadžment Aluminija nastavi vrijedno raditi.
Treba podsjetiti na činjenicu kako je državna korist po trenutačnoj stopi nula maraka jer taj metal u BiH nitko ne uvozi, a ako dođe do ukidanja carine, Aluminij će uvesti 25 tisuća tona i podići svoju proizvodnju na 180 tisuća tona, udvostručiti svoju vanjskotrgovinsku razmjenu s Rusijom i osnažiti izvoz BiH za 55 milijuna dolara, naglašava Darko Juka, predstavnik mostarskoga Aluminija. On također ističe kako će od odluke za suspenziju ili smanjenje carinskih stopa veliku korist imati i BiH. Također je objasnio kako je aluminij metal kojeg nema na tržištu EU-a i zemalja CEFTA-e, a najveće tržište je Ruska Federacija i Azija. Cjelokupna zarada koja bi se ostvarila po trenutačnoj carinskoj stopi išla bi na izmirenje trenutačne carinske pristojbe i to je neisplativ posao, kazao je Juka. On je posebno naglasio kako BiH neće imati nikakvih negativnih učinaka u slučaju ukidanja carine te da je riječ o metalu koji nekome u BiH ne treba i ne uvozi ga osim Aluminija. Bruno Bojić, čelnik Vanjskotrgovinske komore BiH, objasnio je kako će, ako se ta mjera usvoji, BiH povećati uvoz za 50 do 60 milijuna dolara, ali još više povećati izvoz. Na kraju treba posjediti i na činjenicu da Aluminij sudjeluje u BDP-u BiH s 8 posto i najveći dio svoje proizvodnje izvozi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?