Ombudsmani traže poštivanje prava pri zapošljavanju

Ukidaju oglase gdje se kao uvjet za posao traži ‘ugodan izgled’

15.02.2018.
u 21:00

Nakon što se jedan građanin požalio kako su izlozi na slastičarnicama, trgovinama, pekarnicama... u jednoj ulici u Bugojnu oblijepljeni oglasima u kojima piše “Potrebna radnica”, reagirali su iz Ureda ombudsmana za ljudska prava, koji su u svojoj širokoj elaboraciji takav oglas okarakterizirali diskriminirajućim, piše Večernji list BiH.

Diskriminacija i reakcije

Ured ombudsmana za ljudska prava smatra nedopustivim oglašavanja slobodnih radnih mjesta kojima se kao uvjet za zasnivanje radnog odnosa postavlja određeno osobno svojstvo, a da pri tome ono ne predstavlja stvarni i odlučujući uvjet za obavljanje poslova i zadataka radnog mjesta s obzirom na prirodu posla i uvjete u kojima se on obavlja. Traže da se, osim spolne diskriminacije, uklone mali oglasi za posao u kojima se kao uvjet nerijetko javlja i naputak: “ugodan izgled” kandidata uz obvezu dostavljanja fotografije uz prijavu na posao.

- Takva formulacija, na posredan način, potencijalnim kandidatima poručuje da će njihov fizički izgled biti vrednovan kao uvjet za zaposlenje, a s druge strane, postavljanje uvjeta koji se odnosi na fizički izgled za obavljanje bilo kojeg posla je neprimjereno i degradirajuće te predstavlja posrednu diskriminaciju svih osoba, potencijalnih kandidata, koje, prema mišljenju poslodavca, “nisu ugodnoga izgleda”. Ombudsmana za ljudska prava napominju kako BiH mora poštivati Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima u kojima jasno stoji kako su sve osobe jednake pred zakonom i imaju pravo, bez ikakve diskriminacije, na jednaku zakonsku zaštitu. Zakon treba zabraniti svaku diskriminaciju te jamčiti svim osobama jednaku i djelotvornu zaštitu protiv diskriminacije bilo na osnovi rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog i drugog mišljenja, nacionalnog i društvenog podrijetla, imovine, roda ili bilo koje druge okolnosti. Iz Udruge “Žene ženama BiH” nedavno su u studiji istaknuli kako se većina kršenja ljudskih prava javlja na tržištu rada u BiH i svi ti problemi mogu se izravno ili neizravno povezati s različitim oblicima diskriminacije.

Kršenje prava

Nepotizam se događa prilikom zapošljavanja na osnovi pripadnosti određenoj stranci, davanja otkaza trudnicama, nemogućnosti ili zabrane sindikalnoga organiziranja... - Sve to predstavlja pojave koje su posljedice diskriminatornih praksi, a čija je masovnost dovela do sustavnog urušavanja vladavine prava, socijalne pravde i održivog ekonomskog razvoja u BiH. Time se posljedice diskriminacije ne ogledaju samo u kršenju individualnih prava pojedinaca ili određene skupine nego se odražavaju na sveukupne socijalne i ekonomske odnose u društvu - ističu iz Udruge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?