Johnson posjetio SIPA-u

Ujedinjeno Kraljevstvo predano sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana

Boris Johnson
06.04.2017.
u 18:55

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson posjetio je Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi pobliže saznao kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava BiH u sprečavanju terorizma i organiziranog kriminala.

U razdoblju od četiri godine, Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku u vrijednosti od 1,8 milijuna funti policijskim tijelima usmjerenu na razvoj policijskog rada zasnovanog na obavještajnim saznanjima kroz kriminalističko-obavještajne sustave. Time će se omogućiti prikupljanje i dijeljenje informacija u svrhu rane identifikacije prijetnji, kao i poboljšanje operativnog rada.

Šef britanske diplomactije sastao se s direktorima sigurnosnih agencija na državnoj i entitetskim razinama te se upoznao o stupnju spremnosti bh. agencija da odgovore na različite sigurnosne prijetnje, priopćeno je iz Britanskog veleposlanstva u BiH.  

Sugovornici ministra, uključujući i v.d. glavnu tužiteljicu, izrazili su svoju spremnost da rade na poboljšanju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala. 

Johnson se susreo i s pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, te im čestitao na nedavno osvojenoj srebrenoj medalji na natjecateljskoj vježbi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

To je, također, bila prilika za britanskog ministra vanjskih poslova da se susretne s pripadnicima Oružanih snaga BiH, od kojih su jedni prošli obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu a drugi obuku koja se u sklopu programa Britanskog veleposlanstva provodi u BiH.

Taj program koristi najbolju britansku praksu, uključujući i regrutaciju zasnovanu na dostignućima, te visokokvalitetnu, posebno prilagođenu obuku. Bh. časnici su obuku prošli na prestižnim vojnim akademijama Sandhurst, Koledžu vojnog zrakoplovstva Cranwell i Kraljevskom koledžu obrambenih studija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije