ODLUKA

Ujedinile se dvije stranke u HDZ BiH Tomislavgrada

hdz
Foto: VL FOTO
04.07.2014.
u 09:17

Dvije stranke nastavljaju djelovati kao jedinstvena stranka, a na sljedećim izborima imat će svoje predstavnike

Dvije organizacije HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. sinoć su provele službeno ujedinjenje u Tomislavgradu. Općinski odbor HDZ-a BiH jednoglasno je donio odluku, dok je od 18 članova HDZ-a 1990. jedan bio protiv, a još jedan bio suzdržan tijekom glasovanja. Stranački odbori koje su predvodili predsjednici Ivan Vukadin iz HDZ-a BiH u Tomislavgradu te Filip Andrić iz HDZ-a 1990., koji su i članovi predsjedništava dviju stranaka, pružili su ruke i ujedinili se u jedinstveni HDZ BiH.

Važna smjernica

Ova odluka dolazi nakon višemjesečnih razgovora stranačkih dužnosnika, te ocjena lokalnog HDZ-a 1990. da nije mudro samostalno nastupiti na izborima izvan kruga stranaka Hrvatskog narodnog sabora. Predsjednik Vukadin nije krio zadovoljstvo postignutim dogovorom tvrdeći da je na ovaj način upućena jasna poruka i višim razinama dva HDZ-a u BiH koji, ipak, neće zajedno nastupiti na sljedećim općim izborima zbog procjene HDZ-a 1990. da im odgovara samostalni izlazak. “Ovo se može nazvati i povijesnim činom ujedinjenja dva HDZ-a koji bi trebao biti vodilja svima drugima da vide na kakav način treba okrupniti hrvatsku političku scenu i ne rasipati glasove za sljedeće izbore”, rekao je Vukadin u izjavi za ‘Večernji list’. Stranačka tijela HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH su sinoć u Tomislavgradu ovaj dogovor finalizirali. Njihova suradnja od ranije je aktualna i bila je vrlo dobra iako je često upravo Hercegbosanska županija bila razlog za dodatne međustranačke svađe zbog smjena tamošnjih dužnosnika i međusobne netrpeljivosti. “Već 2008. godine oba HDZ-a u Tomislavgradu su osjetila potrebu približavanja i potpisala su međustranački sporazum o uspostavi koalicije o zajedničkom nastupu na izborima.

Tada smo nakon dva mandata načelnika koja je imao HSP, uspjeli dobiti mjesto načelnika općine. Istodobno, sukladno našim dogovorima, predsjednik Općinskog vijeća je bio predstavnik HDZ-a 1990. Ta koalicija i Općinsko vijeće odlično funkcioniraju sve do danas”, rekao je Vukadin koji je ohrabren novim porukama koje su upravo upućene iz Tomislavgrada. “U ovome političkome trenutku, vrlo značajnome pred predstojeće opće izbore kada je Hrvatima na ovim područjima biti ili ne biti, ovo je sigurno za svaku pohvalu. Naime, mi smo pokazali kako 2008. tako i 2014. da smo ispred vremena i prostora te razmišljanja određenih političara s ovog područja. Ne smijemo prije općih izbora dalje usitnjavati biračko tijelo jer jedino njegovim okrupnjavanjem i smanjenjem manipuliranja biračima Hrvati imaju kakvu takvu priliku izboriti se za svoju jednakopravnost. Ako nastavimo i dalje pod određenim silnicama međunarodne zajednice dijeliti biračko tijelo i hrvatske političke opcije, sigurno Hrvatima neće biti svijetla budućnost”, istaknuo je šef tomislavgradskog HDZ-a BiH.

Nastavak raskola

Nakon ujedinjenja dva HDZ-a u Tomislavgradu, dužnosnici HDZ-a 1990. će dobiti nove dužnosti unutar HDZ-a BiH kako u općinskoj organizaciji tako i u nekim drugim višim razinama. Isti sastav u vlasti zadržat će se i u općinskoj administraciji, kao i u Općinskome vijeću u kojemu dva HDZ-a imaju značajnu većinu. Ujedinjenje dva HDZ-a u Tomislavgradu je jako značajno zbog izbora izaslanika za federalni Dom naroda gdje će ova stranka imati najviše utjecaja u Hercegbosanskoj županiji.

Stranačko vodstvo nedavno je naglasilo kako je raskol u HDZ-u 1990. okončan te da je stranka ojačana nakon odlaska iz njezinih redova dužnosnika. Među njima su brojni bivši vodeći dužnosnici, među kojima je predsjednik i utemeljitelj stranke Božo Ljubić, Josip Merdžo, Damir Ljubić, Rudo Vidović, Slavica Josipović, Veso Vegar. Stranku su napustili i općinski odbori u Mostaru, Širokom Brijegu, Bihaću..., kao i pojedine županijske organizacije stranke.

U međuvremenu je vodstvo stranke ponovno izabralo većinu općinskih i županijskih odbora.

Ovaj raskol, drugi veći od osnivanja stranke, dogodio se nakon odluke stranačkog vrha da samostalno nastupi na izborima izvan saveza Hrvatskog narodnog sabora. S druge, pak, strane najveći broj stranaka iz Hrvatskog narodnog sabora bit će zajedno na svim razinama na sljedećim izborima.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
jezero-matica
14:14 04.07.2014.

Samo sloga i zajednistvo mogu biti jamac opstanka Hrvata u BiH!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?