Spašavanje bh. industrije

Ugrožene tisuće radnih mjesta zbog uvođenja kvota na čelik

15.07.2018.
u 15:00

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je hitne konzultacije s nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Europske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija kao odgovoru EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država.

Ugrožena radna mjesta

Prema nekim procjenama, blizu 10.000 radnih mjesta u tom sektoru je ugroženo uslijed zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija koje uvodi Europska unija od 15. srpnja kao odgovor na poteze Sjedinjenih Američkih Država. To bi moglo biti pogubno za industriju čelika u BiH, kojoj su države članice Unije tradicionalno tržište, ako državne vlasti, inzistirajući na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ne zaštite tu proizvodnju.

Na konzultacijama su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koji se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika. Ministar Šarović zatražio je da se reagira što hitnije i u najkraćem razdoblju načini detaljna analiza tih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera od BiH kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila.

- Imajući u vidu kako su najavljene mjere problematične i s gledišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i Europska unija i BiH obvezale poštovati pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviještena Europska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU - istaknuo je ministar Šarović.

U cilju pronalaženja najboljih rješenja za gospodarstvo, idućih dana ministar Šarović će obaviti i konzultacije s nadležnim institucijama zemalja regije koje će se također naći na udaru najavljenih mjera Europske unije.

- Ono što je točno je da 15. srpnja na snagu stupa odluka o uvođenju kvota na uvoz čelika i aluminija na tržište EU-a, što je praktično odgovor EU-a na uvođenje carina SAD-a. Ovom odlukom mogli bi biti pogođeni svi proizvođači ovih metala, ali i proizvoda od metala izvan EU-a, uključujući i one iz BiH. To se u prvom redu može odnositi na ArcelorMittal Zenica i Aluminij Mostar, kao i na sve one subjekte koji se nalaze u tom gospodarskom lancu, a riječ je o desecima tvrtki s više tisuća radnika. Nemoguće je prognozirati kakve će posljedice biti, ali situacija nije bezazlena - tvrdi Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Reakcija Sindikata

Melez dodaje kako je Sindikat metalaca Federacije BiH, odmah po saznanju za ovu odluku, reagirao prema relevantnim institucijama vlasti sa zahtjevom za njihovo aktivno i hitno uključenje u cilju prevencije mogućih posljedica na radna mjesta u BiH, odnosno izuzeće BiH iz ovih kvota u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazumom CEFTA-e.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?