potpisivanje

Ugovor o izgradnji trase poddionica Vranduk – Ponirak na koridoru VC potpisan u Mostaru

15.05.2019.
u 13:14

Potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Vranduk – Ponirak na koridoru VC danas je upriličeno u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru, prenosi Pogled.ba

Ugovor su  potpisali  Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime konzorcija izvođača radova Ahmet Murat Turkoglu, direktor Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Mario Bevanda, u ime Hering d.d. Široki Brijeg (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka.

 

Trasa autoceste poddionica Vranduk – Ponirak je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić je kazao kako je danas završena prva faza procesa ugovaranja ove poddionice, za rad na 5,3 kilometra dionice od izlaza iz tunela Zenica do Vranduka.

 „Ovo je vrlo zahtjevan projekt s tunelima, mostovima, vijaduktima, a rak za izvođenje radova je 24 mjeseca“, kazao je Terzić.

Izrazio je nadu da će konzorcij uraditi sve ono što je traženo u tenderskim procedurama i ostvariti sve ono što je svojom ponudom i omogućio da dobije ovaj projekt.

 

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak je 76.592.799,03 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

„Danas smo započeli fazu novog investicijskog ciklusa koji treba da se nastavi u sljedećih dvadesetak dana do mjeseca potpisivanjem ugovora i za relaciju od Počitelja do Zvirovića. Tu  i tu smo s bankom završili proceduru, zatim na dionici tunela Zenica i da se spustimo na M-17 na dionici od Vranduka do Nemile. To će podrazumijevati da do ljetnih odmora imamo rad na 36 kilometara koridora“, kazao je Terzić. Ističe kako je za ovu prvu fazu i ovaj investicijski  ciklus to jako obiman i zahtjevan posao u prvom redu za ljude koji rade u Autocestama a onda za izvođače, kojima je poželio sretan i uspješan rad.

U ime konzorcija izvođača radova  Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) , Ahmet Murat Turkoglu je izrazio radost zbog potpisanog Ugovora  kazavši da infrastruktura igra ključnu ulogu u socio-ekonomskom razvoju bilo koje zemlje.

 „Zajedno s našim partnerom Heringom jako smo motivirani da doprinesemo ubrzanom početku ali i efikasnom i profesionalnom izvođenju radova. Uključit ćemo našu modernu i  inovativnu tehnologiju i profesionalni tim stručnjaka“, kazao je Turkoglu navodeći kako će se kao i u svim dosadašnjim projektima primijeniti najviši međunarodni i nacionalni standardi.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić u ime ministarstva i Vlade FBiH je čestitao svima koji su doprinijeli da se dođe do današnjeg čina potpisivanja Ugovora.

„Uvjeren sam da će ovaj konzorcija ovaj posao odraditi dobro , kvalitetno i prije vremenski zamršenog roka, te da ćemo "napasti"  i druge dionice na koridoru VC i samim time zaokružiti koridor. Dosta je još toga u postupku i dosta se toga pregovara. Mi smo uvjereni da ćemo financijski zaokružiti u ovoj godini sve one kritične dionice koje nismo financijski pokrili, a samim tim osigurali prostor za dodjelu ovakvih i sličnih dionica u narednom periodu. Tako da Federacija s pravom postaje jedno veliko gradilište“, zaključio je ministar Lasić.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak je 76.592.799,03 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?