Proturječne tvrdnje o tome tko je kriv što još uvijek nije uređen odnos

Ugovor Islamske zajednice i BiH zapeo zbog politike

storyeditor/2023-02-06/1653741173-svecano-otvorena-upravna-zgrada-rijaseta-islamske-zajednice-u-sarajevu.jpg
07.02.2023.
u 14:18

U posljednjih nekoliko dana ponovno je aktualizirano pitanje sklapanja temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, a glavne kritike što taj dokument nije donesen upućene su hrvatskim i srpskim političarima, piše Večernji list BiH. Na meti je bio čelnik HNS-a BiH Dragan Čović u ulozi nekadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH te bivši srpski kolega Mladen Ivanić.

Za i protiv

- Kada je u pitanju Islamska zajednica BiH, neko vrijeme sam bio opterećen na način da sam ja nešto spriječio u Predsjedništvu, ali zašto to onda nije uradila ona ekipa poslije mene, zašto to ne urade ovi sada. Predsjedništvo to s dva glasa može donijeti. Zašto ga netko ne želi staviti na prijedlog, to treba pitati one koji predlažu - rekao je Čović komentirajući ovo pitanje. Nije dugo trebalo da reagiraju iz Islamske zajednice, odakle su pak čelnika HNS-a BiH optužili za blokadu potpisa toga ugovora. Naveli su i kako je "takvim djelovanjem i politikom predsjednik HDZ-a nepopravljivo narušio povjerenje Bošnjaka i Islamske zajednice". Jednako su komentirali i ulogu kolege Ivanića. No, u Islamskoj zajednici ostali su dužni za odgovor zašto takav dokument, ugovor s Islamskom zajednicom, nije donesen u vremenu mandata još jednog člana Predsjedništva BiH iz SDA Šefika Džaferovića odnosno Željka Komšića, čiji su izbor u državno Predsjedništvo u najmanje dva navrata podržali službenici te iste vjerske zajednice. Oni su mogli bez problema preglasati bivšeg srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i ugovor bi stupio na snagu. Jednako kao što to sada ne čine ponovno Komšić te bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović koji mogu Željku Cvijanović ostaviti usamljenu prilikom glasovanja. Ili je pak problem u imenu osobe s bošnjačke strane koja bi trebala posredovati u zaključivanju ugovora s državom BiH, odnosno ima li ta osoba potporu ove organizacije. Pri tome su ipak spočitali kako istodobno postoje identični ugovori sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom, dok je Islamska zajednica zakinuta. Treba, međutim, reći kako se identičan rasplet koji spominju u IZ-u dogodio upravo 2007. godine.

Identičan odnos snaga

Tada je bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić bio suzdržan, odnosno nije se složio sa Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem koji su ratificirali dva dokumenta. Iako to nije izravno poručio, Silajdžić je bio suzdržan jer istodobno nije donesen ugovor s Islamskom zajednicom te se njegov Ured pozivao na odredbe Ustava, odnosno Daytonskog mirovnog sporazuma. U priopćenju iz Silajdžićeva Ureda rečeno je da je on bio suzdržan zbog "pogrešnih zakonskih i ustavnih osnova". U dva navrata kasnije ugovor s Islamskom zajednicom čak je revidiran, no nije se našao u državnome Predsjedništvu BiH. Zašto je bilo tako, znaju jedino u Islamskoj zajednici. Postoje naznake da bi Islamska zajednica BiH sada snažno podržala ovaj iskorak s prihvaćanjem ugovora, ali samo u slučaju kada bi vodeća bošnjačka stranka SDA bila i u izvršnoj vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije