Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ugostitelji će plaćati naknadu 
za puštanje glazbe

16. siječnja 2017. u 07:00 0 komentara 224 prikaza
23.01.2015., Zagreb - Krscanski kafic Damask u Radicevij ulici vlasnika Tomislava Mihaca Kovacica. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

U idućem razdoblju ugostitelji na području Federacije morat će plaćati naknadu za puštanje glazbe u svojim objektima, a na ime autorskih prava. Naime, kako piše Indikator.ba, to proizlazi iz kolektivnog ugovora o utvrđivanju tarife za plaćanje naknade za javnu izvedbu glazbenih djela korisnika u oblasti ugostiteljstva, koji su 29. prosinca zaključili kolektivna organizacija AIS i Udruga hotelijera i restoratera u BiH.

Kolektivni ugovor zaključen je na razdoblje od tri godine, a počinje vrijediti od 21. siječnja. Kolektivni ugovor obuhvaća cjelokupan repertoar izvedbe domaćih i stranih izvođača glazbenih djela, snimljene na nosače zvuka bez obzira na žanr kojem pripadaju.

Svaki ugostiteljski objekt u BiH obvezan je zaključiti ugovor s AIS-om na temelju kolektivnog ugovora u kojem će biti određena kategorija objekta, njegov kapacitet i broj mjeseci rada s pravilno obračunatom pripadajućom naknadom. Naknada se računa mjesečno za svaki mjesec rada ugostiteljskog objekta, a osnova visine naknade, koja se plaća paušalno bez obzira na popunjenost objekta, određuje se prema vrsti objekta...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.