Čitluk

Udruga “Susret” opravdala svoje postojanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
05.03.2016.
u 07:00

U Čitluku je održana redovita godišnja skupština Udruge “Susret” koja okuplja roditelje i prijatelje djece s posebnim potrebama s područja općine Čitluk, piše Večernji list BiH. Na skupštini, kojom je predsjedala predsjednica Jasminka Vasilj, razmatrano je i jednoglasno usvojeno izvješće o proteklom jednogodišnjem radu, financijsko izvješće za prošlu i program rada za 2016. te odlučeno o potrebi izrade kvalitetnijeg pravilnika o ponašanju djece u radionicama. Nakon što je razmatrano i usvojeno financijsko izvješće za prošlu godinu, Jasminka Vasilj podnijela je izvješće o radu u prošloj i predstavila program rada u tekućoj godini, iz čega se jasno vidjelo kako je svojim radom i aktivnostima Udruga u potpunosti opravdala postojanje. Udruga je okuplja mnogu djecu, njihove roditelje i brojne prijatelje i volontere, a vodstvo Udruge i članovi skupštine aktivno sudjeluju u raznim akcijama prikupljanja i pružanja pomoći te olakšavanja života djeci s posebnim potrebama i njihovim obiteljima. Iako na području općine Čitluk ima više djece s posebnim potrebama, Vasilj je kazala kako Udruga trenutačno skrbi o 24 djece s područja Brotnja, a i ostalima su vrata otvorena. Dakle, 24 djece trenutačno koristi usluge Udruge “Susret” kako bi išlo u dnevne boravke i posebne škole u Mostar ili na svakodnevne edukativne radionice u Čitluk.

Brojne aktivnosti

- U prošloj godini imali smo prodajnu izložbu ukrasa za Uskrs i Božić koje izrađuju djeca Udruge u radionicama. Također smo organizirali i prodaju cvijeća i svijeća za Dušni dan, a vodili smo djecu i na izlete. Udruga “Susret” je jedan od pokretača Međunarodnog susreta osoba s invaliditetom u Međugorju. Bili smo pozvani i autobusom smo išli u Đakovo, u posjet Vukovaru i usput posjetili Vinkovce i Ivankovo, kaže Vasilj. Istaknula je kako će se planovi rada Udruge u ovoj godini također temeljiti na edukativnim radionicama za djecu u kojima će se izrađivati i prodavati ukrasi za Uskrs, zatim pripremati krunice koje će se prezentirati i prodavati u hotelima i pansionima u Međugorju kako bi se osigurao dio sredstava za rad Udruge.

Problemi s prijevozom

Posebno je naglasila kako specijalizirano vozilo te udruge godinama tri puta dnevno prevozi djecu u osnovnu i srednju školu u Mostar, koje rade u dvije smjene, ali i osobe s invaliditetom koje su starije od 18 godina kako bi pohađale dnevne edukativne radionice. Zanimljivo je kako su frizeri s područja općine pokrenuli akciju “Frizeri za Udrugu ‘Susret’” u sklopu koje su odlučili jednom mjesečno u prostorijama Udruge svoje usluge pružati građanima i zarađeni novac donirati za potrebe Udruge. Udruga je jedan od osnivača i aktivni sudionik u radu koalicije sličnih udruga HNŽ. Radit će na promjeni pravilnika o dodjeli ortopedskih pomagala, za čiju je promjenu novac dala švedska organizacija “Maj Rajt”. Taj pravilnik je vrlo bitan za osobe koje koriste ortopedska pomagala jer, primjerice, na invalidska kolica koja koštaju 600 KM ima se pravo svako četiri godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?