Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Udruga poslodavaca FBiH: Dvije trećine prometa duhana i cigareta u “sivoj” zoni

22. siječnja 2021. u 11:05 0 komentara 138 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Ilegalna trgovina, odnosno brzorastuće “crno” tržište i krijumčarenje duhana nisu ništa novo u zemljama regije, međutim, kako smo već pisali, Bosna i Hercegovina u tome je europski rekorder. Takav procvat krijumčarenja rezultat je nekontroliranog rasta trošarina na cigarete zbog kojeg je BiH jedina država u okruženju koja ima opterećenje iznad zahtjeva za članice EU-a, više od traženih 90 eura za 1000 komada cigareta. Zahtjev EU-a u okruženju još je ispoštovala jedino Hrvatska, koja je članica Europske unije i ima prilično viši standard građana u usporedbi s BiH.

Zašto je naša država krenula ovim putem umjesto da prati kupovnu moć građana, do kraja nije jasno jer je, primjerice, Bugarska tek pet godina nakon ulaska u Europsku uniju pristupila usklađivanju trošarina sa zahtjevima EU-a poštujući svoje građane i njihove realne mogućnosti te, sukladno tome, prilagodila pristupne obveze kako ne bi ugrozila vlastiti proračun.

Krijumčarima omogućen prostor za djelovanje

Prema riječima političke analitičarke Ivane Marić, ovakva situacija predstavlja još jednu od katastrofalnih odluka koje se donose u BiH iz područja ekonomije.

- Trošarine na cigarete toliko su povećali da su doveli do toga da pušači sebi ne mogu priuštiti kupnju cigareta po regularnim cijenama. To je otvorilo široki prostor za krijumčare koji se više i ne kriju pa ih možete vidjeti pored svake tržnice, a cigarete u vrećicama možete uredno kupiti i po manjim trgovinama. Žao mi je tih krajnjih prodavača koji se na taj način bore da zarade nešto novca, ali ujedno riskiraju biti kažnjeni - rekla je Marić za jedan bh. dnevni list.

Ona dodaje kako su problem odgovorni ljudi u nadležnim institucijama koji su stvorili povoljan prostor za krijumčarenje i koji ne poduzimaju dovoljno da se to spriječi.

“Crno” tržište duhana postalo je jedan od najvećih ekonomskih problema u BiH, dok, prema tvrdnjama ekonomskih stručnjaka, državni proračun zbog toga gubi više od milijardu KM godišnje. Ako uzmemo u obzir da je prijedlog državnog proračuna za ovu godinu milijarda i dvadeset i sedam milijuna, lako dolazimo do zaključka kako je to gotovo cijeli iznos koji svake godine gubimo zbog “crnog” tržišta.

Više trošarine i nameti, 
manje novca u proračunu

S ovim stavom suglasan je predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smajlbegović koji za isti list kaže kako se procjenjuje da je već dvije trećine prometa duhana i cigareta u “sivoj” zoni. - Vi možete dizati trošarine i namete, ali dobivat ćete sve manje novca - navodi Smajlbegović.

Situacija je dodatno prošle godine eskalirala jer je vrijednost “crnog” tržišta premašila vrijednost legalnog tržišta, što je znatno smanjilo prihode u državni proračun. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, u prvih 11 mjeseci 2020. od trošarina i PDV-a na duhanske proizvode prihodovana su 182 milijuna KM manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Model Crne Gore je 
rješenje problema

Ovaj problem mogao bi se jednostavno riješiti, samo kada bi postojala volja odgovornih političara. Uz pojačanu aktivnost inspektora, koji bi trebali sprječavati krijumčarenje, trebalo bi se istodobno ići prema smanjenju nameta i cijene cigareta. Kombinacijom tih mjera većina pušača sigurno bi se vratila legalnoj kupnji cigareta. Za učinkovito rješenje nije potrebno okupljati velike ekonomske stručnjake, već je dovoljno osvrnuti se i pogledati uspješne modele susjednih zemalja, kao što je, primjerice, Crna Gora.

Naime, u Crnoj Gori 2018. godine trošarine su povisili sa 60 na 74 eura na tisuću komada cigareta. Tako visok skok opterećenja i cijena cigareta rezultirao je brzim rastom ilegalnog tržišta i vrlo brzo ilegalno tržište postalo je vrjednije od onog legalnog, upravo kao što je to trenutačno u BiH. Za razliku od naših institucija, u Crnoj Gori shvatili su da su napravili pogrešku i već sljedeće godine naglo snizili trošarine na 63 eura, što je u kratkom roku vratilo čak 40 posto tržišta u legalne tokove.

Smanjenje trošarina 
i pojačana kontrola

Ekonomist Saša Grabovac za jedan bh. portal nedavno je napomenuo da je u cilju suzbijanja nelegalnog tržišta potrebno raditi na dvama poljima.

- To je povećanje inspekcija i bolja koordinacija kontrolnih tijela. Potrebno je učiniti dodatne napore. Nedavno smo imali koordiniranu akciju kada je došlo do veće zapljene duhana i duhanskih proizvoda. Tim tempom mora se nastaviti. S obzirom na visinu trošarine i ogromnu razliku u cijenama proizvoda na legalnom tržištu i “crnom” tržištu, “crno” tržište je atraktivno za one koji se bave nelegalnim aktivnostima. Ogromna je razlika u cijenama u legalnom i nelegalnom prometu. Uz kontrolu, treba razmišljati o snižavanju iznosa trošarina da bi ta atraktivnost bila manja - naglasio je. Nadalje, Grabovac smatra da je primjer Crne Gore dovoljno ilustrativan. Kazao je kako je snižavanjem trošarina došlo do vraćanja robe u legalne tokove. Da je situacija alarmantna, dovoljno govori pokazatelj koliko država gubi zbog “crnog” tržišta. Riječ je o količini sredstava koja bi bila dovoljna da se svakom umirovljeniku godišnje dodijeli dodatnih 600 KM ili da se nabavi cjepivo za sve građane BiH, što je u ovom trenutku prioritetno i još uvijek otvoreno pitanje čije rješenje ne očekujemo uskoro. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.