Naslovnica Vijesti

Učili kako otpad postaje prihod

12. listopada 2018. u 07:30 0 komentara 47 prikaza

Ekološka sekcija iz Osnovne škole Kočerin praktičan sat ekologije imala je u tvrtki Duga u Biogracima gdje je imala prigodu uvjeriti se kako otpad može biti i sirovina. Vidjeli su kako se otpad, koji u ovoj tvrtki nazivaju sirovina, prikuplja, reciklira, a potom ponovno iskorištava kako bi se proizvelo isti onaj proizvod iz kojeg je otpad nastao.

Pravilno odvajanje

Kočerinski osnovci doznali su kako više od 70 posto otpada, ako se u startu pravilno odvaja, više nije smeće, već postaje - dragocjena sirovina.

- Kao proizvođaču ambalaže, nama je prirodno otpad promatrati kao sirovinu te je stoga naš cilj ukloniti otpad s odlagališta i preusmjeriti ga u održivije procese. Pravilno odvojen papir i karton, ali i mnogi drugi tzv. otpadni materijali, mogu biti i izvor prihoda. Sada ste se u prigodi i sami se uvjeriti kako otpadne mase mogu pokrenuti gospodarstvo. Suvremene tehnike omogućuju potpuno iskorištavanje gotovo svih vrsta i količina otpada, ali samo uz uvjet razumnog i odgovornog postupanja s njim. Za početak, jedan od osnovnih preduvjeta za iskorištavanje otpada je odvojeno prikupljanje svake pojedine vrste otpada - naglasio je direktor ove širokobriješke tvrtke Blago Zelenika.

Od samog svoga osnutka, a od tada su prošla dva desetljeća, tvrtka Duga iz Biograca u svom programu ima i zadaću obrazovati mlade, točnije osvijestiti njihovo ekološko obrazovanje.

Ova tvrtka omiljena je među mladima, posebice školarcima. Naime, već godinama oni vode razne edukativne projekte, uglavnom po školama, kao što je i prikupljanje starog papira, ambalažnog otpada, plastike, folije, tetrapaka i slično. Za prikupljene sirovine učenici se nagrađuju izletima, raznom opremom, knjigama... Također su poznati i po vođenju projekata u podizanju šumskih nasada. No, posjet učenika ovoj tvrtki nije rijetkost, zapravo, postaje pravilo.

- Voditeljice ekološke sekcije iz naše škole, uz teoretsko znanje, priredile su članovima sekcije nezaboravni posjet jednoj tvrtki koja zbrinjava otpad, točnije, koja od smeća koje zatrpava naš okoliš stvara proizvod, otvara nova radna mjesta, donosi kapital. Učenici i njihovi voditelji su puni dojmova i ovaj posjet ih je učinio bogatijim za jedno pozitivno iskustvo - rekao je ravnatelj kočerinske osnovne škole Željko Slišković, naglašavajući kako bi ovakvi posjeti, koji su itekako korisni, trebali biti i češći.

Radoznali učenici

Gledajući strojeve koje od reciklažnoga otpada stvaraju predivnu kartonsku ambalažu, članovi sekcije imali su bezbroj pitanja za djelatnike ove tvrtke, na koja su iz prve ruke dobivali konkretne odgovore te štošta naučili. Darovi za sve učenike i njihove voditelje bili su šlag na kraju zanimljive priče iz ovoga dijela Zapadnohercegovačke županije. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.