uz aspergerov sindrom

Učeniku iz Rudog uskraćeno pravo na nastavu

31.03.2018.
u 11:43

Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovitim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

U slučaju Slavka Mrševića, mladića s Aspergerovim sindromom, umjesto poštovanja izdanih instrukcija i preporuka nadležne institucije RS-a su odabrale administrativnu “bitku” protiv samog učenika i njegovih roditelja, tvrde iz Istinomjera.

Ni Slavkova škola u Rudom ni Ministarstvo obrazovanja RS-a nisu pokazali želju da, kako smatraju, nauče kako se treba odnositi prema inkluzivnom obrazovanju.

Iz Istinomera su naveli da je u pitanju krše osnovnih prava ovog mladića, kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na srednjoškolsko obrazovanje.

Slavko ima dijagnosticiran aspergerov sindrom (visokofunkionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra), a dospio je u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj prometnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao.

Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovitim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

- Umjeto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu – tvrde iz Istinomjera.

Smatraju da su nadležni u školi Slavku Mrševiću onemogući obrazovanje i učestvovanje u nastavi, jer mu nisu zaključivane ocjene na polugodištu, a na kraju školske godine 2015./2016. godine nije mu izdato svjedočanstvo, niti ispisnica iz škole.

- Iako su za to postojale jasne instrukcije, za Slavka nije organizirana adekvatna nastava, uključujući i osiguranje asistenta, što je odgovornost i samog entitetskog ministarstva obrazovanja. Zatim, SŠC Rudo za njega nije organiziralo odgovarajući razredni ispit u lipnju i kolovozu 2016. godine. Prosvjetna inspekcija je naložila da se razredni ispiti održe u studenom 2016. godine kako bi se ispravilo nezakonito postupanje. Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kao krovna institucija, poništilo je ovo rješenje, i cijelu situaciju vratilo dva koraka unatrag. Ovim je ‘poništena’ i Slavkova šansa za redovito školovanje – tvrde iz Istinomjera.

U skladu s mišljenjima Republičkog pedagoškog zavoda, Prvostupanjske stručne (liječničke) komisije, te Prosvjetne inspekcije i Ombudsmana za djecu u RS, ne treba pronalaziti nikakvo posebno rješenje niti kreirati ''specijalni'' nastavni plan i program za Slavka, već samo izvršiti prilagodba postojećeg.

- Međutim, umjesto poštovanja izdanih instrukcija i preporuka, i Ministarstvo i škola su odabrali administrativnu 'bitku' protiv samog učenika i njegovih roditelja, bez želje da nauče kako se SŠC, odnosno obrazovni sustav u cjelini, mora i treba odnositi prema inkluzivnom obrazovanju - priopćeno je iz Istinomjera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?