ekskurzija

Učenici vraćeni sa granice zbog roka trajanja putovnice

putovnica
19.05.2016.
u 09:12

Ukupno 11 učenika koji su u nedjelju krenuli na ekskurziju Budimpešta - Bratislava - Prag - Beč u organizaciji agencije "Star Travel", vraćeno je u ponedjeljak sa mađarske granice zbog toga što im putovnice ne važe najmanje tri mjeseca, na šta ih, kako kažu niko nije upozorio.

Pored 10 đaka Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Šipova, vraćen je i jedan učenik iz Banja Luke, a roditelji su ogorčeni zbog toga što su, kako tvrde, na vrijeme predali važeća dokumenta na uvid u školu i turističku agenciju, ali ih niko nije upozorio da putovnice moraju da važe duže od tri mjeseca, a mnogi od njih to sami nisu znali.

Daliborka Milanović, majka učenika koji je zbog ove situacije spriječen da ode na ekskurziju, kaže da roditelji nisu bili upoznati sa procedurama na granici i da odgovorni treba da snose posljedice.

"Oni koji su uzeli novac za to moraju biti odgovorni. Nije samo novac u pitanju već razočarenje djece koja su provela noć na granici", kazala je ogorčena majka.

U Srednjoškolskom centru "Petar Kočić" u Šipovu tvrde da su sve dokumente predali agenciji 23. travnja, ali nisu upozoreni na proceduru.

"Nisam sigurna da li će njima biti vraćen sav novac, jer je bilo dodatnih troškova. Uglavnom, ja sam stupila u vezu s agencijom i još ne znamo koje je konačno rješenje, ali tražićemo najbolje", kazala je juče Nada Mitrić, direktorka ove škole. Kako je navela, već je organizirala sastanak sa roditeljima kako bi riješili problem te dodala da je agencija ponudila djeci putovanje u rujnu u Grčku sa banjalučkom školom.

"Djeca neće da idu sa drugom školom na ekskurziju, zapravo šestoro hoće, a četvero neće. Sačekat ćemo da se vrate svi učenici pa ćemo svi sjesti i porazgovarati šta ćemo dalje", poručila je Mitrićeva.

U turističkoj agenciji "Star Travel" kažu da su sa školom potpisali Ugovor o organizaciji ekskurzije, a u njegovim općim uslovima jasno piše da o pripremi putnih isprava i ispravnosti ne vodi računa organizator putovanja. Tvrde da su pomogli pri organizaciji povratka učenika sa granice i sigurnosti ostalih učenika koji su čekali dok neko ne dođe po one koji se vraćaju, te platili put za njihov povratak.

"S obzirom na to da je putovanje prekinuto u tijeku trajanja istog, učenici nemaju pravo na povrat dijela uplate. Međutim, zbog naše dugogodišnje korektne suradnje, pokušat ćemo da vratimo dio novca koji smo već uplatili i za smeštaj te da svakom od njih vratimo dio uplate. Imamo ugovoreno izvođenje ekskurzije u rujnu za destinaciju Grčka i Italija, pa ćemo ponuditi da nam se ovi učenici pridruže na ekskurziji drugih škola", rekla je Biljana Čigoja, direktorka ove agencije. Iz agencije su naveli da u općim uslovima u članu 9. stoji da "putnik za putovanje u inostranstvo mora imati važeću putnu ispravu sa rokom važenja još najmanje šest mjeseci od dana završetka putovanja i u roku dostaviti organizatoru ispravne i kompletne potrebne podatke".

Prema riječima roditelja, ekskurzija na kojoj su djeca trebala provesti sedam dana na putovanju Budimpešta - Bratislava - Prag - Beč koštala je 600 KM.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije