Početkom migrantske krize aplikacija "Akelius" postala omiljeno sredstvo učenja stranih jezika

Učenici bihaćke škole "Prekounje" pomoću tableta i pametne ploče s užitkom uče engleski jezik

01.02.2023.
u 21:14

Dolaskom djece u pokretu na područje Grada Bihaća, uvjetovanog migracijama iz zemalja svojega podrijetla preko teritorija Republike Hrvatske u zapadnoeuropske zemlje, i uključivanjem u redovitu nastavu u ovdašnje osnovne škole, u bihaćkoj Osnovnoj školi "Prekounje" počeli su primjenjivati program "Akelius" - računalnu platformu za učenje engleskoga jezika koristeći digitalne alate - tzv. pametnu ploču i tablete, piše Večernji list BiH. Ova platforma pokazala se iznimno korisnom jer zahvaljujući njoj učenici znatno brže uče strane jezike te se brže i lakše integriraju u društvo svojih vršnjaka. Provjerili smo kako to izgleda u praksi.

Moderan i zanimljiv način

Danis Alibegović, Aida Kurtović, Amna Nadarević, Amar Kazaz, Hana Dizdarić samo su neki od učenika trećega razreda Osnovne škole "Prekounje" u Bihaću koji sa svojom profesoricom Sadom Čirić Delić, koristeći računalnu platformu za učenje stranih jezika "Akelius", uče engleski jezik. Iznimno su sretni što nastavu pohađaju na neuobičajen, moderan i zanimljiv način stječući tako korisno znanje iz engleskoga jezika u svakodnevnom životu za neometano sporazumijevanje i komunikaciju sa strancima.

- Učimo brojeve, slova, riječi i rečenice. Koristimo udžbenik, bilježnicu i radnu bilježnicu. Ali, koristimo i tablete te pametnu ploču - kaže nam Danis Alibegović, učenik Osnovne škole "Prekounje" u Bihaću. Na upit koliko mu to sve pomaže u učenju i voli li takav oblik nastave, odgovara: - Volim ovu nastavu i ove nam stvari uistinu pomažu.

- Najzanimljiviji su mi iz ovoga gradiva slova i nove rečenice. Prvo učimo pojmove, a kad naučimo pojmove, onda to sklapamo u riječi i rečenice. Učiteljica nam kaže na kojoj se stranici nešto nalazi u udžbeniku, mi pronađemo tu stranu i čitamo. Nekad čitamo, nekad nešto prepisujemo, a nekad i crtamo - priča Danis.

- Na pametnim pločama nalazi se aplikacija "Akelius", na kojoj su neke slike i tekstovi. U nastavi koristimo i slušalice da možemo bolje čuti. S nastavnicom uglavnom razgovaramo na engleskom jeziku. Nekad bude teško, ali, kad mi nešto ne znamo, ona nam to kaže na hrvatskom. Želim naučiti sve riječi i rečenice. Da možemo normalno razgovarati sa strancima kada dođu. Želim govoriti engleski, naučiti taj jezik - samouvjereno kaže Danis željan novih znanja.

"Akelius" je računalna platforma za učenje stranih jezika za koju profesorica Sada Čirić Delić kaže kako je fantastičan alat koji koriste profesori stranih jezika i mogu je iskoristiti za animaciju učenika te promidžbu digitalnih sadržaja putem digitalnih alata. Zaživjela je još u vrijeme kad su u Osnovnu školu "Prekounje" stigla djeca u pokretu i počela pohađati redovitu nastavu.

Učenje kroz igru

- Učimo brojeve, riječi, rečenice, slova. Zanimljivo je učiti na tabletima i na pametnoj ploči. Uglavnom, lijepo je. Mnogi pojmovi su i na slikama. Najviše volim učiti pjesmice, brojeve, slova. Naučili smo brojeve do deset. Naučili smo slova, rečenice, umanjenice i uvećanice, naučili smo svašta - kaže učenica Aida Kurtović. Kako kaže njihova profesorica, učenici odrastaju u okružju potpomognutom svim raspoloživim digitalnim sadržajima i često se uvjeri u činjenicu da se i djeca koja kod svojih kuća nemaju prigodu koristiti digitalne alate u školi lako priviknu na računalnu nastavu i odmah počnu koristiti digitalne alate.

- Rezultati, povratne informacije koje dobijem su, također, iznimno dobri. Zapravo, oni uče kroz igru. Digitalni alati u svakom slučaju i digitalni sadržaji omogućavaju lakše učenje, lakše usvajanje gradiva kroz igru - kaže profesorica Sada Čirić Delić. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?