Tegeltija s predstavnicima Svjetske banke

Ubrzati učinkovitost i implementaciju projekata

04.05.2021.
u 16:09

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa regionalnom direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder i šefom UredaSvjetske banke u BiH i Crnoj Gori Emanuelom Salinasom.
Na sastanku je razgovarano o tekućem programu sa ovom finansijskom institucijom, te novim projektima u pripremi, koji su od velikog značaja za BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je ovom prilikom zahvalio Svjetskoj banci na iskazanoj spremnosti da pruži podršku i pomoć BiH.
Tijekom razgovora utvrđeno je da je portfelj Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom jako stabilan, bez problematičnih projekata, ali da je od izuzetne važnosti u idućem periodu ubrzati učinkovitost i implementaciju projekata.

Ovom prilikom, predsjedatelj Tegeltija je posebno istakao potrebu da se za Bosnu i Hercegovinu osigura podrška koja će se baviti ne samo postojećim izazovima, već i novim potrebama koje proističu iz pandemije virusa korona i koje mogu pomoći ekonomskom oporavku.

Predsjedatelj Tegeltija je istaknuo je da će postpandemijski oporavak zahtijevati puni angažman svih rzina vlasti u BiH da bi se poboljšala investicijska klima, naglasivši da će značajna ulaganja biti neophodna u digitalni razvoj, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.
Vlasti u Bosni i Hercegovini očekuju punu podršku Svjetske banke, kako tehničku, tako i finansijsku, za strukturne reforme, prije svega za reformu zdravstvenog sektora i reformu javnih preduzeća.

Pored navedenih projekata, posebna pažnja posvećena je i projektima u vezi sa postpandemijskim ekonomskim oporavkom, kao što su: Projekat oporavka i podrške preduzećima u BiH, Projekat modernizacije usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije u BiH, te Projekat konkurentnosti i otpornosti poljoprivrede.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?