Žepče

Ubrano i otkupljeno oko 18 t povrća

25.07.2017.
u 11:00

 Početkom srpnja ove godine počeo je otkup rajčice i paprike kod 25 proizvođača, korisnika projekta “Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje u općini Žepče” koji provodi Razvojna agencija Žepče na području ove općine.

Prodaja proizvoda

Zajedničkim projektom humanitarne Catholic Relief Services (CRS) i Općine Žepče osigurani su zasadi u 25 plastenika u općini Žepče, na površini od 4,5 duluma. Otkup proizvoda vrši obrt Eko-Eko-Plast iz Žepča i distribuira za Konzum d. o. o. s kojim ima potpisan ugovor o otkupu dok se dio proizvoda prodaje na gradskoj tržnici, lokalnim supermarketima i izravnom prodajom na kućnom pragu.

U dosadašnjem razdoblju ubrano je i otkupljeno ukupno 18,5 tona povrća od čega 13,5 tona rajčice sorte Rally i 5 tona paprike sorte Vedrana. Otkupna cijena kreće se od 0,80 KM do 2 KM po kilogramu što je ovisno o kanalu prodaje, točnije otkupa.

Tim projektom proizvođači imaju osiguranu stručnu pomoć u proizvodnji od eksperta za plasteničku proizvodnju gospodina Nihada Grcića kao i Gabrijele Perković, agronoma na terenu koji svakodnevno prate proizvodnju.

Do kraja sezone berbe planirano je ubrati oko 60 tona povrća, a s obzirom na dosadašnji prinos može se očekivati da će te količine biti i veće. Proizvođači Anto Perković, Mladen Šumić, Marino Marinčić i Zoran Perković su dio svojih proizvoda, paprike i rajčice donirali dječjim vrtićima “Don Ivica Čondrić” i dječiji vrtić “Mumi” Žepče te na taj način pokazali da misle i na najmlađe članove naše zajednice.

Cilj projekta

Projekt ima za cilj osigurati uvjete za održiv ekonomski rast, otvaranje radnih mjesta u poljoprivredi, jačanje i razvoj poljoprivrednog sektora kroz podršku intenziviranju plasteničke proizvodnje u općini Žepče.

Projekt se financira iz sredstava Catholic Relief Services - CRS 50 posto, Općine Žepče sudjeluje u financiranju s 25 posto, a korisnici projekta sudjeluju u projektu s 25 posto.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije