UGANDA

Ubio sina jer je prešao na kršćanstvo, pretukao ga motikom pa objesio užetom

27.08.2021.
u 15:46

Susjedi muslimani, šokirani onime što su vidjeli, odveli su ubojicu u policijsku postaju. 

Ugandskog mladića, koji se s islama obratio na kršćanstvo, 15. kolovoza ubio je njegov otac jer se nije htio odreći svoje vjere.

Ubojica Kasimu Kawona iz sela Bupalama u okrugu Kibuku je uhićen i nije optužen za hladnokrvno ubojstvo, već ubojstvo iz nehata, jer je, prema tamošnjim tvrdnjama pravnika, sina ubio u afektu i bijesu, što je olakšavajuća okolnost, javili su policijski izvori u ovoj zemlji, a prenio je International Christian Concern (ICC).

Pokojni Tabiruka Tefiiro (20) obratio se na kršćanstvo 2019. Tada ga je otac otjerao od kuće te je on radio u jednom hotelu u glavnom gradu Kampali. Mladićeva majka je nekoliko mjeseci pokušavala pomiriti oca i sina te ga je uspjela nagovoriti da se vrati kući 1. kolovoza kako bi zajedno dočekali Kasimua koji se trebao vratiti do 14. kolovoza.

Nakon njegova povratka upriličeno je obiteljsko okupljanje na kojemu je trebalo doći do pomirenja oca i sina. Međutim, kada je Kasimu pitao Tabiruka je li se na kraju vratio u islam nastali su problemi. Mladić je rekao kako je punoljetan te je "spašen Božjom milošću zbog čega se ne može odreći kršćanske vjere".

Otac je bio bijesan, ali je mirno otišao iz kuće te, prema svjedočenjima rođaka i susjeda, sutradan došao s nožem i napao svoga sina nanoseći mu nekoliko uboda.

"Slijedio je Tefiira, koji je pobjegao susjedima, i nasilno ušao u njihovu kuću te ga odveo natrag na imanje, gdje ga je svezao i počeo tući motikom pa je mladić izgubio svijest. Potom ga je objesio užetom za vrat", rekao je jedan od rođaka ističući kako je Kasimu govorio da je ubio svog sina jer je "osramotio islamsku religiju".

Potom su susjedi muslimani, šokirani onim što su vidjeli, odveli Kawonua u policijsku postaju Bupalama. Ubojica nije pružao otpor.

"Tužni smo zbog brutalne smrti našeg mladog obraćenika koji je sudjelovao na bogoslužjima u našoj crkvi dvije godine", rekao je neimenovani protestantski pastor telefonskim putem za medije, prenosi nedjelja.ba.

Napad je bio posljednji od mnogih slučajeva progona kršćana u Ugandi čiji ustav i drugi zakoni predviđaju vjersku slobodu, uključujući pravo prelazak iz jedne vjere u drugu. Muslimani čine samo 12% stanovništva ove afričke zemlje s visokom koncentracijom u istočnim područjima zemlje. Katolici (40%) i protestanti (39%) su većina u ovoj državi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije