Orašje

U župi Tolisa biskup Semren blagoslovio kip svetog Ante

14.03.2016.
u 07:00

Fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, blagoslovio je kip sv. Ante, postavljen u dvorištu ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije - Tolisa, nasuprot Gospinu kipu. Skulptura je rad akademskog kipara Slavena Miličevića, izrađena u bronci u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Visoka je 202 centimetra i teška 350 kilograma.

Blagoslov je obavljen nakon svete mise koju je predvodio hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, u nazočnosti velikoga broja svećenika i časnih sestara, a služena je u sklopu Redovničkoga dana, čiji je domaćin bio Franjevački samostan i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Tolisa.

Zavjetni darovi

- Sveti Ante je obljubljen i poštovan i onaj koji pomaže uime Isusa Krista pronaći izgubljene stvari i, još bolje, pomaže pronaći Isusa Krista onima koji ga po zagovoru traže, istaknuo je, među ostalim, pomoćni biskup banjolučki fra Marko Semren.

- Izrada skulpture na čast svetoga Ante trajala je četiri mjeseca, a sredstva za ovu investiciju isključivo su zavjetni darovi naših župljana, s tim da su i vjernici iz drugih župa dali svoje priloge.

Za izradu kipa svetoga Ante u dvorištu ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije - Tolisa i uređenje prostora, na kojem je postavljen, izdvojeno je ukupno 22.000 eura, istaknuo je gvardijan fra Marijan Živković i dodao: - Namjera je u budućnosti pored ova dva kipa postaviti i kip sv. Franje.

Kip Sv. Ante u Tolisi jedan je u nizu projekata koje je umjetnik Slaven Miličević radio na prostorima Bosanske Posavine.

Miličevićeva djela

U posljednjih petnaestak godina uradio je dosta skulptura, između ostalih Gospin kip ispred crkve u Tolisi i kip svetoga Ive u Matićima, a u pripremi je, kaže, jedan projekt za župu Prud i veliko raspelo za župu u Odžaku.

- Uz Bosansku Posavinu veže me puno toga, mjesto rođenja u Gornjoj Tramošnici, zatim moj odnos s Katoličkom crkvom i fratrima u Bosni, s kojima se puno družim i u dobrom smo odnosu, i religioznom i umjetničkom, istaknuo je Miličević. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?