RADNE DOZVOLE

U ZH županiji rade i Talijani, Brazilci, Nijemci, Crnogorci...

13.07.2018.
u 21:00

Zapadnohercegovačka županija sve je zanimljivija destinacija za traženje posla stranim državljanima. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije, tijekom prošle godine podnesena su 42 zahtjeva stranih državljana za izdavanje radnih dozvola. Svi zahtjevi su riješeni. - Kvota koju je dodijelilo Ministarstvo civilnih poslova za 2017. godinu nije prekoračena za proteklu godinu - navodi se u izvješću spomenutog zavoda. Od ukupnog broja izdanih radnih dozvola, 5 se odnosi na žene, dok su preostale izdane za muškarce. Jedna radna dozvola je poništena nakon što se, po saznanju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, odnosno Terenskog centra za strance, primila odluka kojom je stranac, a zbog kaznene odgovornosti, morao napustiti Bosnu i Hercegovinu. Tako da je broj važećih radnih dozvola na kraju godine ukupno 41. Također, od spomenuta 42 podnesena zahtjeva za radnu dozvolu, šest je novih, odnosno po prvi put podnesenih, dok se ostatak odnosi na produljenje već ranije izdanih dozvola. Kao i dosadašnjih godina, najveći broj stranih državljana koji traže radnu dozvolu u Zapadnohercegovačkoj županiji dolazi iz Republike Hrvatske, i to 27 njih. Želju za radom u ovoj županiji izrazilo je i osam osoba iz Srbije, dvije osobe iz Turske, te po jedna osoba iz Brazila, Kine, Crne Gore, Italije i Njemačke. Zanimljiva je i obrazovna struktura osoba koje su podnijele zahtjeve za radnom dozvolom. Najveći broj njih, odnosno 19, ima srednju stručnu spremu, slijedi visokoobrazovani kadar. Naime, 14 osoba s visokom stručnom spremom također je izrazilo želju te dobilo priliku raditi u Zapadnohercegovačkoj županiji. S višom školom u ovoj županiji radi jedan stranac, kao i s nižom stručnom spremom. Kvalificiranih stranaca u ovoj županiji radi četvero, a polukvalificiranih troje. Inače, u Bosni i Hercegovini svake godine oko 2500 stranaca dobije radnu dozvolu, a prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, najviše stranaca koji rade u BiH dolazi iz Srbije, Turske i Kine. Potom slijede Hrvatska, Italija, Kuvajt, Crna Gora... Kada se stranci koji rade u Bosni i Hercegovini svrstaju po djelatnostima, najviše je onih koji se bave trgovinom na veliko i malo, prerađivačkom industrijom i obrazovanjem.
Iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine ranije su naveli kako je najviše radnika u oblasti trgovine zbog činjenice da stranci, sukladno Zakonu o kretanju i boravku stranaca, imaju pravo dobiti radnu dozvolu za svako otvoreno predstavništvo ili prilikom pokretanja vlastitog biznisa. 
Zbog većeg broja privatnih škola i sveučilišta na stranim jezicima, koji se otvaraju u Bosni i Hercegovini, posljednjih godina primjetna je povećana potreba za kadrovima u sferi obrazovanja. Što se tiče kvota za izdavanje radnih dozvola strancima, njih utvrđuju županijski i entitetski zavodi za zapošljavanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?