Podaci američkog centra

U Zenici i Sarajevu 26 ISIL-ovaca

20.11.2016.
u 07:12

Najveći broj regruta Islamske države s Balkana dolazi iz Zenice i Sarajeva, pokazalo je novo istraživanje koje je proveo američki Centar za borbu protiv terorizma (CTC), a koje pokazuje na kojim teritorijima Islamska država regrutira najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku, piše Večernji list BiH.

Popis gradova

Prema podacima CTC-a, postoji veći broj gradova u Europi gdje žive regruti ISIL-a, a Zenica se s 15 analiziranih džihadista nalazi u vrhu gradova glavnih njihovih sjecišta, odnosno nalazi se na 5. mjestu liste. Ispred nje su London s 38, Antwerpen s 32, Bruxelles s 30 i Ceuta u Španjolskoj s 18 regruta ISIL-a. Iza Zenice su tri grada u Francuskoj, Nica i Toulouse s po 13 i Lune s 12. Slijede Vilvoorde u Belgiji s 11 te Sarajevo u kojem je, prema objavljenoj listi, 11 regruta ISIL-a. Analiza 854 strana borca ISIL-a, koja su putovala u Siriju i Irak u razdoblju od 2011. do 2015., pokazala je da skoro tri četvrtine ovih osoba dolaze iz gradova odakle su podrijetlom neki militanti poznati odranije. Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija i Francuska. Po dva grada gdje najviše vrbuje ISIL imaju Britanija, Njemačka, Nizozemska i BiH (Zenica i Sarajevo). Prema podacima CTC-a, europske države odakle je najveći broj boraca Islamske države su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Belgija. Iz Srbije su najmanje 3 pripadnika ISIL-a u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok ih je iz BiH čak 78.

Propaganda ISIL-a

Propaganda ISIL-a ponovno je pronašla svoj put k prostoru Balkana i BiH. Ovaj put u vidu magazina na bosanskom jeziku, a koji je namijenjen i potencijalnim teroristima, objavila je Slobodna Europa. Na stranici Al Hayat magazin “Rome” dobit će svoje objedinjeno izdanje, a u kojem su i precizno navedeni načini za izvršenje terorističkih napada. BiH je i ranije imala probleme s propagandom na internetu i trebale su godine da se ugase neki portali kao “Vijesti ummeta”. Novinar BIRN-a Denis Džidić kaže da je to nastavak ranijih propagandnih aktivnosti ISIL-a. “Tu imamo nekih uistinu strašnih stvari, od poziva na ubojstvo, objašnjavanja kako se trebaju ubijati nevjernici, pa do bizarnosti i nekih neobičnih poruka ženama, kao u posljednjem broju, da ne trebaju sebi kupovati stvari niti trošiti imetak na sebe, već opremati džihadiste za rat”, navodi Džidić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije