Briga za životinje

U “zemlji sretnih pasa” na 18,5 duluma zemlje nema željeznih kaveza i žice

25.10.2018.
u 10:00

Nakon što su općinske vlasti u Sanskome Mostu izdale građevinsku dozvolu otklonjene su sve administrativne zapreke oko izgradnje najmodernijega azila za napuštene pse u Bosni i Hercegovini, priopćili su iz Udruge “Srce za šapu”, koja je investitor projekta.

Kvalitetno rješenje

Prema riječima Eni Kurtović, predstavnice ove udruge, projekt je nazvan “Zemlja sretnih pasa” i njegova realizacija započela je prije dvije godine kad je ova udruga na lokalitetu u blizini sela Suhača kupila 18,5 duluma zemljišta. Kurtović je istaknula kako su se u proteklome razdoblju susretali s nizom poteškoća i nerazumijevanjem lokalne zajednice. - Nadamo se kako je sada tomu kraj i da su svi uvidjeli kako se radi o kvalitetnom rješenju za cijelu lokalnu zajednicu.

- Cjelokupan prostor ograđen je visokom žicom, a psi na ovome mjestu neće biti zatočeni i smješteni u željezne kaveze, već će se moći neometano kretati - kazala je Kurtović. Ona je dodala kako će u predstojećem razdoblju cjelokupno zemljište biti podijeljeno u pet prostranih cjelina i to u prostor za odrasle pse, majke sa štenadi, zatim dio za mlađe i nesocijalizirane pse, dok je jedan dio predviđen za karantenu. - Psi će se nalaziti u kolektivnom smještaju, a uz nastambe za pse, projektom je predviđena i izgradnja središnjega objekta s ambulantom i ostalim popratnim sadržajima, kako je to već predviđeno zakonskim propisima, te prijamni prostor za kupanje pasa. Sve u svemu, bit će ovo projekt po mnogo čemu jedinstven u Bosni i Hercegovini pa i šire - kaže Eni Kurtović.

Bez straha

Dodala je kako je u dosadašnje aktivnosti uloženo oko 60.000 KM te da je potrebno osigurati još oko 160.000 maraka za okončanje cjelokupnoga projekta. Prema njezinim riječima, očekuje se da azil bude otvoren sljedeće godine, kada budu okončani svi potrebni radovi.

Inače, u Sanskome Mostu postoji azil koji se nalazi na lokaciji gradskoga odlagališta, ali se vremenom pokazalo da je ovaj prostor neuvjetan za držanje i boravak životinja. Inače, prije nekoliko mjeseci žitelji sela koja se nalaze u blizini prosvjedovali su protiv ovoga projekta, ali u ovoj udruzi kažu kako nema mjesta njihovu strahu budući da se ovaj lokalitet ne nalazi u blizini stambenih objekata i da ne postoji opasnost da psi budu u kontaktu s vanjskim svijetom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?