Popis stanovništva u BiH

U Zavidovićima smanjen broj Hrvata za 64 posto

30.08.2016.
u 09:00

Općina Zavidovići je već odavno poznata po velikom industrijskom kolektivu za preradu drva “Krivaja” i s pravom je nazvana “grad drveta”. Današnje područje ove općine oduvijek je bilo bogato rijekama, ribom, šumama i raznovrsnim životinjskim svijetom. Smještena je u slivu triju rijeka - Bosne, Krivaje i Gostovića. Nitko pouzdano ne zna kada se prvi čovjek nastanio na međuriječje ovih triju rijeka. Ozbiljnih arheoloških istraživanja na području Zavidovića do sada nije bilo pa je zato i malo dokaza o postojanju drevnih civilizacija na ovim prostorima. Povijesni nalazi upućuju da je ovaj kraj bio neka vrsta granice između ilirskih plemena Desidijata južno prema Vranduku i Mezeja koji su živjeli prema Savi.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Zavidovići živi 35.988 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991., ova općina imala 52.379. Broj muškaraca je 17.883, a žena 18.105.

Najviše Bošnjaka

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Zavidovićima danas žive 1204 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 3429. Bošnjaka je 32.735, dok je Srba 573. Ostalih je 1278, 36 stanovnika je bez odgovora, dok se 162 osobe nisu izjasnile po nacionalnoj osnovi...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije