Poražavajuće

U ustanovama FBiH udvostručio se broj djece bez roditeljske skrbi

16.03.2016.
u 11:00

U Bosni i Hercegovini je blizu 3000 djece bez roditeljske skrbi. Točan broj nije poznat, jer ne postoje ni jedinstveni statistički podaci niti jedinstvena baza podataka. Većina njih je zbrinuta u različitim institucijama diljem zemlje, koje djeluju pod okriljem države, nevladinih ili vjerskih organizacija, dok ih je oko 600 u srodničkim i udomiteljskim obiteljima, piše Večernji list BiH.

U RS-u 550 djece

Na području Federacije Bosne i Hercegovine 1395 djece izdvojeno je iz svojih bioloških obitelji i smješteno u 15 ustanova čiji su osnivači država, nevladine organizacije ili vjerska udruženja.

Najčešći razlozi zbog kojih se djeca izdvajaju iz svojih obitelji jesu nezaposlenost, siromaštvo, neprilagođeno ponašanje roditelja te neriješeno stambeno pitanje. Poražavajuće je što je od 2009. do 2014. godine zabilježen porast djece u ustanovama. Dok je taj broj u 2009. iznosio 786, do 2014. se povećao na 1395.

Nažalost, samo 35 djece je usvojeno. S druge strane, u Republici Srpskoj je 2014. godine bilo 550 djece bez roditeljske skrbi. Po podacima kojima raspolaže entitetsko Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite, 170 djece je bez oba roditelja, 180 je napušteno od roditelja, 20 je mališana čijim roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo i 180 djece čiji su roditelji spriječeni vršiti roditeljske dužnosti.

Razlog zbog kojeg minimalan broj djece ustanovu zamijeni obiteljskim okruženjem jest zakonski okvir, te se sada nastoji izmijeniti zakonska regulativa. U izradi nacrta zakona sudjelovala je nevladina organizacija “Hope and Homes for Children”, koja se posljednjih 20 godina bavi zaštitom djece bez roditeljske skrbi i obitelji pod rizikom od razdvajanja, odnosno djece koja su pod rizikom da budu smještena u sustav zaštite.

“Trenutačno imamo registriranih 190 udomiteljskih obitelji, uglavnom u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Srednjobosanskoj županiji, ali samo 75 obitelji je zbrinulo djecu. To znači da kvalitetno ne iskorištavamo udomiteljske obitelji, koje su prošle edukacije, a u kojima nikada nije došlo do smještaja djeteta”, kazala je tijekom javne rasprave direktorica organizacije “Hope and Homes for Children” Jasna Hodžić. Iz tog razloga, mišljenja je da se u BiH još mora raditi na promociji ove vrste zbrinjavanja djece i ukazati na to da je za pravilno intelektualno razvijanje djece potrebno poticajno obiteljsko okruženje.

Posvojenja djece

Nacrtom zakona o udomiteljstvu. između ostalog, planira se uvođenje nekih novih, do sada nepoznatih oblika udomiteljstva, te se uspostavljaju jedinstveni kriteriji edukacije udomiteljskih obitelji. No, poteškoće prilikom usvajanja i dalje ostaju problem.

Naime, prema nepotpunim podacima kojima raspolaže Ministarstva rada i socijalne zaštite FBiH, u Federaciji je u 2014. godini evidentirano 1356 potencijalnih usvojitelja, a djece koja ispunjavaju zakonom propisane uvjete za usvajanje 46. Dakle, u Federaciji je gotovo isti broj djece smještene u ustanovama i potencijalnih usvojitelja. Ipak, kako stvari stoje, sa zakonskom regulativom većina te djece u ustanovama će ostati do ponoljetnosti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?