Obiteljska tvrtka Braća Benković iz Ugljare kod Orašja izvozi namještaj u zemlje EU-a

U tvornici namještaja rade tri generacije - otac, sinovi i unuci

storyeditor/2024-02-01/tvornica01_nak_bih_310124.jpg
02.02.2024.
u 18:36

U mjestu Ugljara, nadomak Orašja, uspješno radi izvoznička obiteljska tvornica namještaja Braća Benković d. o. o. Slovi kao ugledna tvrtka koja ne brine za izvoz svojih proizvoda jer ukupnu proizvodnju usmjerava prema probirljivom tržištu Francuske, Njemačke i Španjolske, piše Večernji list BiH.

Tu respektabilnost zadržala je do danas, proširila tržište prema Hrvatskoj, Poljskoj i još nekim zemljama Europske unije, a prije godine počela je raditi i u Bosni i Hercegovini.

Uspješno plovi turbulentnim tržištem namještaja jer kvalitetu proizvoda izrađenih najnovijim tehnologijama stavlja iznad svega. Nisu se predali ni kada je svojedobno tvornica izgorjela, pa su se doslovce kao feniks digli iz plamena i iznova pokrenuli proizvodnju uz pomoć prijatelja iz Slovenije, kaže nam odmah na početku razgovora Marijan Benković, koji zapravo stoji iza cijele uspješne poduzetničke priče.

Tri generacije

Priča o tvornici namještaja Braća Benković iz Ugljare posebna je i po tome što u domu Benkovića žive tri generacije, ukupno osam članova, braća, sinovi, unuci, a svi se raduju i prinovi kao najmlađem članu složne obitelji. Nitko ne napušta obiteljsko gnijezdo pa su Benkovići pravi primjer koji potvrđuje pučku "gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna", dapače, uz kuću je drugi put ponikla i tvornica. Baš zato smo ih i posjetili jer, uz sve uspjehe, vrlina im je i skromnost, pa rijetko u javnosti govore o maloj tvornici velikog uspjeha. Odmah zamjećujemo kako je tvornička dvorana tik uz njihov dom. Marijan to smatra najboljim rješenjem jer sve je nadohvat ruke.

Tu su, kaže, u svakom trenutku kada nešto treba, što se onda reflektira i na proizvodne rezultate obiteljske tvornice. Marijan je zapravo alfa i omega rada, no odluke donose dogovorom.

- Prije rata krenuo sam u posao proizvodnje brodskih podova i lamperije, a nakon rata od 1997. godine postali smo isključivo orijentirani. Imam dvojicu sinova. Sin Krešo ujedno je direktor tvrtke, snaha Ružica je zadužena za knjigovodstvo, a dvojica unuka Ivan i Marijan naslijedili su također ovaj posao i počeli raditi. Trećeg unuka Daniela s 18 godina pripremamo da i on počne raditi jer je izrazio želju da ne bi studirao. Sve su to bistri momci, ali, iako sam ih nagovarao da se dalje školuju, žele ostati. Nije mi, naravno, žao zbog toga što su jako vrijedni i razumiju se u tehnologiju, na njima je budućnost - ističe ponosno Marijan koji uspješno kormilari turbulentnim poduzetničkim vodama i još ne planira umirovljenički život.

Tvornica namještaja Braća Benković zapošljava dvadesetak djelatnika, iskusnih i najboljih stručnih majstora do kojih je danas teško doći. Jedan od njih je i majstor Edo iz Orašja koji nam objašnjava kako imaju zaokružen cijeli proces proizvodnje - od sušenja sirovine drva, rezanja, oblikovanja do fine obrade i finalnog proizvoda. Krešo nas dalje vodi tvornicom, gdje su visoko sofisticirani suvremeni CNC moderni strojevi te ističe da su po opremljenosti vjerojatno u samom vrhu u Bosni i Hercegovini. Njegov sin Ivan završio je elektrotehničku školu i, kaže nam, bez ikakvih problema rukuje strojevima koji značajno ubrzavaju cijeli proces i čini da namještaj bude vrhunske kakvoće. Zamjećujemo među djelatnicima i nekoliko djevojaka koje spretno i uz osmijeh rukuju strojevima. Nitko se nije požalio na tvrtku i namjeravaju u njoj ostati jer, kažu, radno ozračje je odlično, a vlasnici baš kakvi trebaju biti, profesionalni i s uvažavanjem prema njima. Pri odlasku iz složne obiteljske tvrtke Braća Benković Marijan ističe i dobru suradnju sa županijskim Ministarstvom gospodarstva.

Zadovoljan poticajima

- Svakako želim reći da sam zadovoljan i poticajima. Ne radim da bih dobio poticaje, ali kada dođu, naravno da su dobrodošli i na takvom pristupu poduzetništvu osobito zahvaljujem ministru Dragutinu Živkoviću - zaključuje gospodarstvenik Marijan Benković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije