Bolest se širi

U tri županije osobe oboljele od bruceloze, u zeničkoj bolnici kapaciteti popunjeni

27.05.2018.
u 09:00

Više ljudi oboljelo je od bruceloze na području Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije, a ovom bolešću zaražene su i četiri osobe iz Hercegbosanske županije. Zbog bruceloze je u općini Kiseljak proglašeno i stanje prirodne nesreće, piše Večernji list BiH.

Prema pisanju agencija, šef Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice Ednan Drljević rekao je da imaju dosta pacijenata oboljelih od bruceloze s područja ZDŽ.

“Trenutačno ih je dvadesetak, a imamo i pet pacijenata iz SBŽ”, naveo je Drljević i dodao da su kapaciteti Odjela popunjeni. On je istaknuo da uglavnom obolijevaju pastiri i osobe koje im pomažu te da je epidemija proglašena u zeničkom naselju Gradišće, gdje je šest osoba oboljelo.

“Trovanje mesom izuzetno je rijetko, a postoje i slučajevi u kojima je uzrok sir koji nije pasteriziran i obrađen”, objasnio je Drljević te napomenuo da za sada nije bilo smrtnih slučajeva. Zbog pojave epidemije bruceloze, koja je, do sada, ustanovljena kod 123 životinje, u općini Kiseljak proglašeno je stanje prirodne nesreće,

Rukovoditelj Službe za civilnu zaštitu Kiseljak Nijaz Bunjo rekao je da postoje službeni podaci da u SBŽ ima 40 oboljelih te da se strahuje da je broj i veći. On je naveo da je na području SBŽ ova zarazna bolest ustanovljena kod 117 ovaca, pet koza i jednog psa. Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak rekao je da će idućih dana početi eutanazija oboljelih grla.

“Pozivamo sve ljude, koji su u kontaktu sa stokom, da se testiraju na brucelozu”, istaknuo je Ramljak. Na području HBŽ u protekla dva mjeseca četiri osobe zaražene su brucelozom, od kojih su dvije u Kupresu, jedna u Glamoču i jedna u Livnu.

Uglavnom se radi o osobama koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama, a informacija o zarazi potvrđena je iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, gdje se zaražene osobe nalaze ili su već završile s liječenjem.

Bruceloza se inače manifestira bolovima, malaksalošću i povišenom tjelesnom temperaturom koja doseže do 41 stupanj. Bolest nije smrtonosna, osim u slučajevima izrazito teških komplikacija, a liječenje je dugotrajno i komplicirano. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije