Unatoč poskupljenju, potražnja značajno raste

U tri mjeseca uvezeno 15.035 vozila, 2218 više nego lani

25.04.2023.
u 19:57

Prošle godine, s obzirom na nedostupnost novih vozila, došlo je do povećanja cijena rabljenih automobila, ali i smanjenja njihove dostupnosti jer se sve više potrošača odlučuje za njih

U 2022. godini u Bosni i Hercegovini zabilježen je rast uvoza vozila od oko devet posto, pri čemu su dominirali rabljeni automobili. Prošla godina bila je godina blagog oporavka uvoza i prodaje automobila, što se ogledalo u povećanoj potražnji, gdje se nakon pandemije vratilo normalnom načinu poslovanja, piše Večernji list BiH.

Početak ove godine donio je i rast potražnje. Potražnja za rabljenim automobilima u BiH, unatoč novom poskupljenju, prema tvrdnjama trgovaca, nikad nije bila veća, a da je tako, potvrđuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prema kojima je u tri mjeseca ove godine uvezeno za 2218 četverokotača više u odnosu na isto razdoblje lani, doznaje Glas Srpske.

Potreba, a ne luksuz

Prošle godine, s obzirom na nedostupnost novih vozila, došlo je do povećanja cijena rabljenih automobila, ali i smanjenja njihove dostupnosti jer se sve više potrošača odlučuje za njih. Stanje se ipak stabilizira. Podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH govore da je u prvom tromjesečju u BiH stiglo 15.035 vozila, od čega 12.898 rabljenih.

U istom razdoblju lani, prema njihovim podacima, u BiH je uvezeno 12.511 vozila, od čega je 10.680 rabljenih četverokotača.

To su, prema riječima trgovaca, očuvana vozila starosti do deset godina, čija cijena rijetko prelazi 16.000 KM, dok se za nove četverokotače, koji koštaju mnogo više, vozači uglavnom samo raspituju.

Vlasnik autotržnice "Das auto" u Banjoj Luci Dragan Ilibašić kazao je da je potražnja za rabljenim automobilima mnogo bolja ove godine nego lani, kada su cijene bile za 20 posto niže.

- Godina je počela mnogo bolje i potražnja je sigurno veća za 30 posto nego u prva tri mjeseca prošle godine. Kod nas najbolje idu automobili koji koštaju oko 15.000 KM, a definitivno su najpopularniji "francuzi" – rekao je Ilibašić. Dodao je da, iako kupci mogu automobile otplaćivati u ratama, uglavnom ih plaćaju gotovinom. Izvršna direktorica Udruge građana "DON" Prijedor Murisa Marić kazala je kako je cijena automobila previsoka, ali da stanovnici jednostavno imaju potrebu za vozilima, zbog čega se, radi te kupnje, čak i zadužuju.

- Automobili su postali potreba, a ne luksuz, tako da rast cijena ni u predstojećem razdoblju sigurno neće mnogo utjecati na odluke stanovnika kad je u pitanju kupnja ili obnova voznog parka – kazala je Marić. Da ima i onih kojima nije problem izdvojiti i nekoliko stotina tisuća maraka za limenog ljubimca, potvrđuju podaci UNO-a BIH.

Mercedes AMG G 63 najskuplji je uvezeni automobil u siječnju 2023. godine. Netko bi rekao da je 315.000 KM (točnije 314.923 KM) vrtoglav iznos, ali vlasniku ovog luksuznog vozila očito nije. Dok cijene hrane i osnovnih potrepština divljaju, vrijednosti nekretnina skaču u nebo i mnogi jedva preživljavaju iz mjeseca u mjesec, nekima to nije problem. Uzme li se u obzir da prosječna neto plaća, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, za prosinac 2022. iznosi 1190 KM, to znači da je vlasnik za ovog Mercedesa izdvojio čak 265 prosječnih mjesečnih primanja građana. Drugi najskuplji uvezeni automobil je isti Mercedes, ali nešto niže cijene, za oko 15.000 KM, odnosno koštao je malo više od 300.000 KM. Porsche-911 GT3 treći je na popisu, a za njega je netko izdvojio 258.909 KM. Građanin s prosječnim primanjima, ako uzmemo u obzir podatke Agencije za statistiku, trebao bi raditi 22 godine da bi sebi priuštio vozilo od 315.000 KM, i to bez ikakvih drugih izdataka.

Potražnja za hibridima

Prema podacima UNO-a BiH, u tri mjeseca ove godine uvezena su 102 hibridna i 16 električnih vozila. Tijekom prošle godine u BiH je stiglo 610 hibridnih i 69 električnih vozila, piše Glas Srpske.

- Uvoz ovih vozila odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila oslobođen je carine do kraja 2023. godine -istaknuli su u UNO-u BiH.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine ukupno su uvezena 55.224 automobila, od čega je 8891 novi i 46.333 rabljena. U 2022. godini Bosanci i Hercegovci kupili su automobile u vrijednosti 799,194.426 KM, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Za uvezene automobile plaćeno je i 164,080.800 KM uvoznih davanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?