Zavod MIO/PIO

U tri dana podijeljene sve mirovine u Federaciji BiH

12.04.2017.
u 07:00

Nakon dulje vremena, Zavod za mirovinsko osiguranje Federacije BiH uspio je ovaj mjesec sve mirovine podijeliti u roku od nekoliko dana. Prema informacijama iz Zavoda MIO Federacije BiH, mirovine za ožujak su u prvih deset dana travnja isplaćene čak i onim umirovljenicima koji žive izvan BiH, a koji su ih jedno vrijeme, zbog nedostatka novca, dobivali i s mjesec dana kašnjenja, piše Večernji list BiH.

Isplaćene i ino-mirovine

“Uspjeli smo isplatiti i mirovine umirovljenicima koji žive u Republici Hrvatskoj, Srbiji...”, kazao je glasnogovornik Zavoda MIO Federacije BiH Tomislav Kvesić. On ističe kako je isplatu mirovina za ožujak u svega nekoliko dana omogućilo više čimbenika. Prvenstveno je za to zaslužna činjenica da je nakon dugo vremena prihod Zavoda MIO FBiH u ožujku bio jednak rashodu. Naime, do sada je uglavnom taj prihod bio manji od rashoda. Bržoj isplati mirovina potpomogla je i Vlada Federacije BiH.

Novac od privatizacije

Tako je 12,6 milijuna konvertibilnih maraka od privatizacije Bosnalijeka i Fabrike duhana Sarajevo uplaćeno Zavodu MIO. Uz to, za isplatu mirovina za ožujak korištena su sredstva BH pošte, kao i kreditna sredstva. Kvesić naglašava kako su sa spomenutim sredstvima od privatizacije dvaju poduzeća prihodi Zavoda MIO u Federaciji BiH u prvom tromjesečju ove godine veći za 40 milijuna KM nego što su bili prošle godine. Važno je naglasiti i kako se u ovoj godini nije povećavao akumulirani deficit Zavoda. “Taj akumulirani deficit zavoda iznosi oko 180 milijuna KM, a toliko je iznosio i krajem 2016. godine”, istaknuo je Kvesić. Do povećanja prihoda Zavoda MIO Federacije BiH u ožujku mogla su dovesti svega dva čimbenika. Ili imamo značajno povećanu naplatu doprinosa ili se povećao broj zaposlenih, međutim, to je u nadležnosti Porezne uprave FBiH. “Inače, trend je da početkom godine imamo znatno manje prihoda nad rashodima, pa se nekako od sredine prema kraju godine taj trend mijenja u suprotnom smjeru”, navodi Kvesić. Podsjetimo, zbog teške financijske situacije i nemogućnosti isplate mirovina, Zavod MIO Federacije BiH je početkom ove godine podigao kredit.

Riječ je o 74 milijuna konvertibilnih maraka koje je Zavod dužan vratiti u ovoj godini . Valja napomenuti kako bi financijske probleme Zavoda MIO trebao riješiti novi Zakon o mirovinom osiguranju koji bi se trebao početi primjenjivati u ovoj godini, a koji predviđa prelazak na riznično poslovanje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?