Oporavak tržišta

U trgovinama vladaju gužve, radnici se iz inozemstva vraćaju novim automobilima

Time for Christmas shopping
24.12.2015.
u 07:00

Za velik broj zaposlenih idući dani predstavljat će mali godišnji odmor s obzirom da na poslu neće biti četvrtak, petak, subotu i nedjelju

Županije s većinskim hrvatskim stanovništvom donijele su odluke o neradnim danima, a za institucije oni počinju već danas. Tek će se raditi u nekim privatnim poduzećima, ali već u poslijepodnevnim satima vladat će tišina na ulicama bosanskohercegovačkih gradova i općina s većinskim hrvatskim stanovništvom, piše Večernji list BiH. Za velik broj zaposlenih idući dani predstavljati će mali godišnji odmor s obzirom da na poslu neće biti četvrtak, petak, subotu i nedjelju.

Pozitivni pomaci

- Odavno nisam uspjela ovako povezati dane. Badnji dan se tradicionalno koristi za uređenje kuće, pripremanje božićnog ručka, večernje druženje s obitelji uz kićenje bora i pravljenje jaslica te odlazak na polnoćku. Na Božić se ide na svetu misu, nakon čega slijedi obiteljski ručak, posjet susjedima i prijateljima. Ove godine je sv. Stjepan subotom, a sveti Ivan nedjeljom. Bit će vremena i za uobičajene božićne aktivnosti, i za druženja, ali i za odmor, govori nam Danijela koja radi u menadžmentu jedne veće trgovine. Ta trgovina dala je četiri dana odmora svojim radnicima. Ovih dana su vladale velike gužve. Upravo su se kroz trgovinu najbolje oslikavali pozitivni pomaci. Iako je u blagdanskom vremenu teško ocijeniti kakva je uistinu situaciju jer ljudi tradicionalno više troše u vrijeme blagdana, trgovci osjete pomak.

- Općenito, u čitavoj ovoj godini više se novca potrošilo na namirnice i potrepštine. Ovih dana vlada posebna gužva, govore nam u jednom trgovačkom centru u Mostaru. "Večernji list" BiH nedavno je obavio i anketu među svojim čitateljima koji su istaknuli da je situacija još daleko od idealne, ali je osjetna normalizacija financijske situacije. Poznata mostarska novinarka Ana Marija-Dedić kazala nam je da će ove godine potrošiti sukladno mogućnostima, ali i da kod svojih ispitanika osjeti da je situacija bolja nego 2008. godine kad je buknula recesija i kada su se mnogi u BiH prvi put susreli s tim pojmom.

Ovih dana mnogi su iz inozemstva krenuli svojim kućama u BiH. - Dosta gastarbajtera se kući vraća novim automobilom, kazali su nam neslužbeno na više graničnih prijelaza. Ističe nam to i poznavatelj prilika na carini i na Graničnom prijelazu Gorica - Vinjani.

- Oporavak tržišta je učinio svoje. Više je posla, veća je kupovna moć u svijetu i zato imamo situaciju da se mnogo naših radnika ovih dana kući vratilo novim vozilom, govori nam dobro upućeni izvor.

Domaći proizvodi

Gužve vladaju i u prodajnom centru, ali i drugim trgovinama pokraj spomenute granice. Mnoštvo je proizvoda. Ide prodaja i proizvoda iz bh. tvornica koje se kvalitetom mogu nositi i s onim najjačima, a što je najvažnije, njihova kupovina pomaže oporavku bh. gospodarstva. Iz Udruge "Kupujmo i koristimo domaće, kvalitetno proizvedeno u BiH" istaknuta je važnost kupovine domaćih proizvoda, što će ojačati gospodarsku djelatnost i građane općenito.

- Ako budemo jedni drugima davali podršku kupujući proizvode domaćih tvrtki i koristeći usluge domaćih poduzeća, novac zadržavamo u BiH i on cirkulira u državi. Što je više novca u zemlji, raste bogatstvo, raste produktivnost, povećava se zaposlenost, a to dovodi do većih mirovina, boljeg zdravstva i školstva, rečeno je iz ove udruge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije