Intervju: Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad

U Tomislavgradu su tri nove tvornice, među prvima smo po proizvodnji mlijeka u FBiH

27.01.2024.
u 13:53

Od sufinanciranja izgradnje ili kupnje prve nekretnine pa do sufinanciranja zemljišta do jedne marke po četvornom metru za investitore, Općina Tomislavgrad intenzivira aktivnosti na provedbi mjera koje za cilj imaju jačanje demografske, kao i gospodarske slike. Srž je to poruka koje je u intervjuu za Večernji list iznio načelnik općine Ivan Buntić.

Poljoprivredna proizvodnja je, ističe, prepoznata kao potencijal koji se sve više koristi i u koji se sve više ulaže te je proizvodnja kravljeg mlijeka s područja općine Tomislavgrad među najvećima u FBiH.

Večernji list: Možete li se osvrnuti na dosadašnji tijek mandata na čelu općine Tomislavgrad? Jeste li zadovoljni urađenim?

- U protekle tri godine urađeno je i započeto mnogo infrastrukturnih projekata, a u planu ih imamo još. Činjenica da je gotovo svake godine za kapitalne investicije u planu sedam do osam milijuna maraka govori sama za sebe.
Ono na što sam ponosan su demografske mjere koje smo donijeli u ove tri godine, a to su sufinanciranje izgradnje ili kupnje prve nekretnine, besplatan prijevoz učenika, besplatni udžbenici, povećanje jednokratne naknade za novorođenu djecu, sufinanciranje prvašića, povećan kapacitet vrtića za tri puta itd.
Javno komunalno poduzeće postaje respektabilna i ozbiljna tvrtka, a bilo je pred rasulom. Veliki pomak je ulaganje u cestu oko Buškog jezera, izgradnja šetnica i skoro spajanje od Galina Lakta do Prisoja.
Koliko je zahtjevno upravljati općinom Tomislavgrad, govori i činjenica da je površine 967 km², ima 60 naselja, više od 500 km cesta raznih kategorija, desetke kilometara vodovoda, a samo je školskih objekata osamnaest...

Večernji list: Kako se suočavate s izazovima koji svakako imaju utjecaj i na lokalne prilike?

- Kada govorimo o stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, to je svakako ono što je dijelom u moći lokalnih zajednica, ali, isto tako, bitnim dijelom kreiraju ga više razine vlasti, tako da se zasigurno događanja i politička (ne)stabilnost na državnoj razini odražavaju i na lokalne prilike, ali Općina nastoji korektno odrađivati ono što je u našoj nadležnosti i djelokrugu te se što učinkovitije baviti pitanjima od lokalnog značaja i interesa našega stanovništva.

Večernji list: Pitanje gospodarstva ključno je kada govorimo o svim ostalim koja se vežu uz demografiju, ali i ukupni životni standard. Možete li izdvojiti neke pozitivne gospodarske priče?

- Zbog svog zemljopisnog položaja, odnosno zbog blizine graničnog prijelaza s RH i dviju zračnih luka - u Splitu i Mostaru, zbog blizine autoceste i svoje ogromne površine, općina Tomislavgrad zanimljiva je različitim investitorima.

Kad je riječ o mjerama prema investitorima, Općina Tomislavgrad čini sve što je u njezinim mogućnostima, pa tako za proizvodne objekte sufinancira zemljište do jedne marke po četvornom metru, osigurava potrebnu infrastrukturu, brzo i učinkovito rješavanje papirologije.

U protekle dvije godine dobili smo tri nove tvrtke koje dolaze iz EU-a, jedna je hrvatsko-švedska tvrtka za dizala, druga je austrijska za specijalna rezanja i zavarivanja čelika, a uskoro nam dolazi i švicarsko-njemačka tvrtka koja se bavi proizvodnjom dijelova za medicinska pomagala, što u konačnici znači nova radna mjesta i prilike.

Ovdje svakako treba naglasiti i sve naše domaće ljude koji su otvorili obrte, djelatnosti i tvrtke te ostali stvarati i raditi na ovome području, kao i one koji su se u posljednjih nekoliko godina vratili iz zemalja zapadne Europe i pokrenuli svoje privatne poslove, što je uistinu poticajno i ohrabrujuće.

Večernji list: Gdje su ključni potencijali razvoja na koje treba usmjeriti pozornost u idućem razdoblju?

- Poljoprivreda, turizam i obnovljivi izvori energije javljaju se kao glavni razvojni potencijali općine Tomislavgrad.

Poljoprivredna proizvodnja prepoznata je kao potencijal koji se sve više koristi i u koji se sve više ulaže te je proizvodnja kravljeg mlijeka s područja općine Tomislavgrad među najvećima u FBiH, a i među najvećim smo uzgajivačima grla u sustavu “krava-tele”.

Trebamo nastaviti raditi na stvaranju što boljih uvjeta za korištenje našega polja, a Općina nastavlja subvencionirati proljetnu i jesensku sjetvu, veterinarske usluge, a tu je i subvencija kamata na kredite.

Prva dva vjetroparka izgrađena u Bosni i Hercegovini smještena su na području tomislavgradske općine (Mesihovina i Jelovača), treći vjetropark Ivovik je u završnoj fazi izgradnje, a u planu su još dva velika projekta - vjetropark na lokaciji Baljci te proširenje postojećeg vjetroparka Jelovača. Međutim, i tu za sve daljnje investicije uvelike ovisimo o državi koja mora pratiti ulaganja u energetske objekte izgradnjom prijenosne mreže kako bi se ovi projekti mogli razvijati, struja proizvoditi te dalje distribuirati.

Osnovali smo Turističku zajednicu općine Tomislavgrad te stvaramo bolje predispozicije za korištenje turističkog potencijala u potpunosti, a činjenica je da je Tomislavgrad na turističkoj karti mjesto koje ima mnogo toga za pokazati i ponuditi.

Buško i Blidinjsko jezero, rijeka Šujica, planine, spilje i bogata kulturno-povijesna baština osnova su za razvoj gotovo svih grana turizma i aktivnosti koje mogu proisteći iz toga te podignuti turističku konkurentnost.

Večernji list: Kakve se prilike otvaraju u smislu prekogranične suradnje, ali i razvijanju dobrih odnosa među susjednim općinama?

- Uspostavljanjem prijateljskih odnosa otvaraju se prilike za ostvarivanje zajedničkih interesa te promicanje suradnje na svim poljima, s posebnim naglaskom na suradnju u području razvoja gospodarstva, poljoprivrede i turizma, kulture, obrazovanja, sporta te lokalne demokracije, a od velike važnosti je i razmjena iskustava te dobrih praksi.

Kako bismo na uspješan način realizirali kapitalne projekte i druge aktivnosti koje za cilj imaju bolju kvalitetu života naših građana i razvoj lokalne zajednice, iznimno je važno ostvariti komunikaciju i uspostaviti prekograničnu suradnju, a o navedenom najbolje govori to da smo u 2023. godini pisanjem i prijavom projekata na javne pozive, uz vlastita, osigurali i dodatna financijska sredstva u ukupnom iznosu od oko 230.000 eura te nastavili ulagati u školske objekte, dječje vrtiće, starački dom, kulturne sadržaje itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije