Ženama teže izboriti mjesto u vlasti

U tijelima bh. vlasti tek svaka peta je žena

Europski parlament
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
26.08.2014.
u 08:34

Među izabranima u parlamentima i skupštinama u BiH oko 22 posto je žena

Među izabranim zastupnicima u parlamentima i skupštinama u Bosni i Hercegovini tek svaka peta je žena. Iako je Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH propisano da najmanje mora biti 40 posto žena, njih je tek 22 posto.

Tako je među zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH od ukupno 42 člana devet žena ili 21,43 posto.

Slična situacija je kada su u pitanju i entitetski parlamenti. Tako u Republici Srpskoj, u Narodnoj skupštini, od 83 zastupnika nalazi se 18 žena ili 21,69 posto, dok istodobno u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 98 članova, 22 su žene ili 22,45%.

I u deset županijskih skupština u Federaciji BiH situacija je šarolika: postotak udjela žena je iznimno mali u Skupštini Unsko-sanske županije gdje su od 30 zastupnika svega četiri žene ili 13,33 posto, dok u Skupštini Bosansko-podrinjske županije od 25 zastupnika sedam su žene ili 28 posto.

U ostalim skupštinama postotak udjele žena kreće se između 17 i 24 posto.

U skladu s tim, a kako bi se osigurala veća zastupljenost žena na mjestima odlučivanja, prvenstveno u zakonodavnim tijelima – parlamentima i skupštinama, na inicijativu zamjenice predsjedateljice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ismete Dervoz Parlamentarna skupština BiH usvojila je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim je osigurano da se prvi put od općih izbora 2014. godine udio žena na kandidacijskim listama poveća na 40% Do sada je obvezna kvota zastupljenosti žena na kandidacijskim listama iznosila 33%, a njihov prosjek udjela na njima na dosadašnjim općim izborima iznosio je oko 36 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije