Mostar Mostar

U susjednim zemljama nema proizvoda iz BiH

kupovina
19.12.2015.
u 07:00

Svi sudionici okruglog stola složili su se kako je prvo potrebno podići svijest građana o kupnji domaćih proizvoda

Proizvodi iz BiH koji se nalaze na trgovačkim policama u zemljama regije "mogu se prebrojati na prste jedne ruke", dok su bh. police preplavljene proizvodima iz susjednih zemlja, kazao je predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH" Admir Kapo.

Po njegovim riječima, takva praksa će se vrlo teško promijeniti, posebice zbog necarinskih zapreka koje su ključne na terenu.

Što se tiče zastupljenosti domaćih proizvoda na policama velikih trgovačkih lanaca u BiH, Kapo tvrdi da imamo dovoljno domaćih proizvoda na trgovinskim policama te da se, kada se uzme u obzir ukupan broj tržnih centara, na njihovim policama nalazi oko 30% domaćih proizvoda.

"Naša sreća je da su još uvijek određeni tržni centri ostali u vlasništvu domaćih ljudi koji imaju osjećaja prema domaćim proizvođačima i nude malo više domaćih proizvoda. No, jako je veliki problem da dođete u velike tržne centre u stranom vlasništvu i da vaš proizvod dođe na njihove police".

Istodobno, kada se pokuša urediti ta oblast, onda imate problem s EU - kako to nije dopušteno i protivi se pravima i zakonima EU, no zapravo svaka država u EU štiti svoje tržište, dodao je.

Naime, prema podacima Vanjskotrgovinske komore, za prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu isto razdoblje protekle godine deficit je smanjen za 8,3%, što znači da je oko 550,000.000 ostalo u BiH, zaključio je on.

Kada su u pitanju potrošači, po ministrovim riječima, radi se na tome da se i jedan termin iz Skandinavije - potrošački patriotizam - afirmira i u BiH.

Federalni ministar smatra kako je potrebno stalno raditi i na podizanju svijesti građana da kupuju domaće proizvode jer pojedinci još uvijek smatraju kako je sve ono što dolazi iz inozemstva bolje nego domaće.

Što se tiče prava potrošača koja se najviše krše u našoj zemlji, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Mediha Bakalović reka je kako se potrošači najviše žale na povredu potrošačkih prava iz oblasti komunalnog sektora (ekonomske usluge od općeg interesa), bankarskog sektora te u novije vrijeme iz komercijalnog, odnosno trgovinskog sektora.

S druge strane, predsjednik Udruge Futura Marin Bago ističe kako je ključno zaštititi prava potrošača u oblastima javne uprave, zdravstva i obrazovanja.

Svi sudionici okruglog stola složili su se kako je prvo potrebno podići svijest građana o kupnji domaćih proizvoda te omogućiti na terenu da se ti domaći proizvodi nađu na policama tržnih centara.

Okrugli stol o temi "Poboljšanje poslovnog okruženja u oblasti trgovine i unapređenje suradnje svih sudionika u prometu roba i usluga" organiziralo je Federalno ministarstvo trgovine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije