Intervju Ivana Buntić

U središtu kampanje je bio i ostao čovjek

Ivana Buntić nositeljica liste Stranke rada i solidarnosti za 11.izbornu jedinicu. Medjugorje, 04.11.2015.Snimio:Marijan Sivrić
06.11.2015.
u 06:45

Nositeljica liste Koalicije rada i solidarnosti u 11. izbornoj jedinici

Na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj birači iz 11. izborne jedinice (dijaspore) imat će priliku glasovati i za Ivanu Buntić na listi stranke rođenog Hercegovca Milana Bandića. Ovoj listi nedavno se priključio i Ljubo Jurčić, također podrijetlom iz Gruda. Ivana Buntić je magistrica prava i pjesnikinja. U intervju za Večernji list govori o programu i listi.

Što možete kazati za trenutačnu životnu stvarnost?

- Živimo u bremenitim vremenima. U vremenima nezaposlenosti, siromaštva i dužničkog ropstva. Urušavanje kvalitete svih javnih sustava postalo je naša stvarnost zahvaljujući političkim strankama zarobljenim vlastitim liderima i ograničenim kadrovima usmjerenim isključivo na vlastitu korist.

Koji je moto vaše stranke?

- Zaslužujemo socijalnu odgovornost i sigurnost. Učinkovitu i transparentnu upravu koja treba biti servis i na usluzi ne samo elitama, nego prvenstveno malom čovjeku. 
Zaslužujemo život po mjeri čovjeka i dostojanstvo svih 365 dana u godini.

Što možete kazati o Milanu Bandiću 365 - Stranka rada i solidarnosti, čija ste vi nositeljica liste za dijasporu?

- Milan je kao gradonačelnik grada Zagreba u pet dosadašnjih mandata dokazao da je čovjek djela, a ne čovjek riječi. Njegov politički angažman nije "salonskog" i "uredskog" karaktera. On djeluje među ljudima i za ljude.

Jeste li odmah prihvatili prijedlog svoje stranke da se borite za ulazak u Sabor RH iz dijaspore?

- Da. Znali su moje kompetencije, znala sam da vrijedim. Nisam se libila. Pitali su me samo - Hoćeš li biti hrabra za sve što te čeka, pa i eventualne neugodnosti?

Odgovorila sam kratko i čvrsto - da, te smo krenuli u kampanju.

Prvi ste na listi vaše stranke za 11. izbornu jedinicu. Vidite li sebe u Saboru RH?

- I to ću vam odgovoriti potvrdno. Nije mi cilj medijska pozornost jer sam je svojim dosadašnjim radom donekle imala..., ostavila sam svoje umjetničke misli i dokolicu te priskočila u pomoć narodu. Sada imam stvarnu priliku činiti dobro i ispravljati nepravdu koju sam dosad promišljala i pretakala u stihove.

Gdje ste sve sudjelovali za vrijeme ove kampanje?

- U središtu naše kampanje je bio i ostao čovjek. Obilazili smo sela, gradove..., mjesta na koja mnogi neće ni kročiti. Došli smo pomoći. Prošli smo cijelu Bosnu i Hercegovinu. Zaustavili se u svakom mjestu i prišli čovjeku. Prišli majki, poljoprivredniku, umirovljeniku, branitelju... Nismo išli voditi kampanju po kojekakvim odborima. Nismo ugovarali glasove. Uživali smo u druženju s ljudima znajući njihove probleme, a ne namećući svoju politiku. S mislima u srcu i glavi: kamo sreće da nas prepoznate.

Koji su glavni problemi dijaspore?

- Glavni problemi dijaspore su to da kada jednom izađete iz Hrvatske, ne možete se vratiti ni pomoći. Što se tiče same Bosne i Hercegovine, mislim da je bolje pitanje - Što to ide na ruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini?! Prema novim podacima, ima nas nešto malo više od 14% ukupne populacije, iako smo "ravnopravan narod", nemamo ni manjinska prava..., uzrok svega leži u "sposobnosti" naših političara, a posljedice su katastrofalne. Siromaštvo, nezaposlenost, beznađe, diskriminacija... Treba otklanjati uzrok, a sanirati posljedice.

Kako ocjenjujete stanje u Republici Hrvatskoj i njeno trenutačno gledanje na Hrvate u BiH i uopće u dijaspori?

- Nismo iskoristili ulazak RH u Europsku uniju. Naša trgovinska razmjena se drastično smanjila. Umjesto da smo donekle hvatali korak, mi zbunjeno stojimo po strani. Nama je potrebniji EU nego što je bio Hrvatskoj. Naše tlo konstantno podrhtava. Uređenje države kakvo postoji u BiH, ne postoji više nigdje u svijetu. Mi smo država u državi. Iznimka države i prava, pravna anomalija i teško je postići koordinaciju. Prvo na čemu trebaju raditi zastupnici u Saboru, naši predstavnici, je konstantno nametanje povećanja broja zastupnika na 10%, kako je jedino i prirodno. Nekada nas je bilo 11, sada troje. Nekada se glasovalo u svakoj općini, sada u četiri grada. Ne ide više: "Dajte nam vlast da možemo krast", narod se budi.

Ako osvojite mandat kao zastupnica dijaspore, što javnost u dijaspori može očekivati od vas?

- Već sam naglasila tijekom kampanje da sam spremna staviti se na raspolaganje ljudima. Uvriježeno je mišljenje da je politika ovakva ili onakva. Pogrešno. Političar je ovakav ili onakav. Čovjek je ovakav ili onakav. Moji pokretači su ljubav prema čovjeku i rad. Mnogo rada.

Na koncu, koja je vaša poruka biračima?

Dosta je bilo obeshrabrivanja, političkih stega, jednoumlja. Dosta je bilo pravde i prava na papiru..., nefunkcionalnosti i beznađa. Poštovani sugrađani, 7. i 8. studenog, kada se vratite kući, želim da osjetite ponos što ste glasovali po svojoj savjesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije