SAMO U FEDERACIJI BIH

U Službenim novinama objavljuju odluke i prije potvrde u Parlamentu

Nermin Nikšić
26.05.2014.
u 09:30

Vlada FBiH nastavlja ignorirati ustavnu ulogu entitetskog Parlamenta

Nepoštivanje zakonodavne vlasti od aktualne federalne Vlade nije nikakvo iznenađenje. Ipak, šokantna je arogancija s kojom Vlada skoro svakodnevno ignorira ustavnu i zakonsku ulogu Parlamenta, svjesna da zbog kompliciranih procedura i političkih opstrukcija ne može biti smijenjena, odnosno sankcionirana od zakonodavne vlasti.

Energetska politika

Posljednji primjer takvog odnosa Vlade prema Parlamentu FBiH je usvajanje odluke o utvrđivanju privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve sudionike u elektroenergetskom sektoru u kojoj se navodi da ona stupa na snagu sljedećeg dana od dana objave u “Službenim novinama Federacije BiH”, a primjenjivat će se od dana kada Parlament Federacije BiH da suglasnost na privremene smjernice elektroenergetske politike. Sukladno tomu, ova odluka je 14. veljače i objavljena u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Međutim, u Zakonu o električnoj energiji koji su oba doma entitetskog Parlamenta usvojila prošle godine jasno je propisano da do donošenja elektroenergetske politike Ministarstvo energetike rudarstva i industrije priprema, Vlada donosi, a Parlament Federacije daje suglasnost na privremene smjernice elektroenergetske politike za sve sudionike u elektroenergetskom sektoru.

Bez suglasnosti Parlamenta

Vlade FBiH se ipak odlučila, ne čekajući suglasnost Parlamenta, u Službenim novinama objaviti svoj prijedlog privremenih smjernica elektroenergetske politike i propisati stupanje na snagu istih.

Time se Parlament Federacije dovodi pred svršen čin te zapravo onemogućava da bilo što mijenja u privremenim smjernicama elektroenergetske politike. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara kaže kako ga ovakvo ponašanje “platformaške” Vlade uopće ne iznenađuje.

- Ako se zna kako je ta vlast uspostavljena, onda nas ništa ne treba čuditi. Kada se vlast vrati u ustavni okvir, tek onda će imati smisla govoriti o bilo čemu drugom. Nema još dovoljno snaga koje bi štitile državu BiH od neustavnih i nezakonitih poteza, što se uostalom pokazalo i kod zadnjih prosvjeda, kada sigurnosni sustav uopće nije funkcionirao - ističe Čavara uz napomenu da je i dio međunarodne zajednice i te kako odgovoran za situaciju u kojoj se urušavaju institucije države, odnosno Federacije.

Sve dok je takvo stanje, ne treba očekivati promjenu prakse u kojoj se bez ikakvih posljedica uzurpiraju ovlasti Parlamenta kao ključnog tijela zakonodavne vlasti u demokratskom društvu.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
Miki2
21:56 26.05.2014.

A šta reći za ovog bisera...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije